Zbraně

Sig Sauer v Německu definitivně končí, evropská protizbraňová politika si může připsat další zářez

Výrobce zbraní Sig Sauer GmbH & Co.KG, který byl založen v roce 1976 v Německu po spojení švýcarské firmy SIG (zal. 1853) a německé Sauer (zal. 1751), definitivně ukončuje výrobu zbraní v Evropě. Jako primární důvod uvádí neustále více restriktivní zbraňovou legislativu. V tradici výrobce bude nadále pokračovat sesterská společnost SIG Sauer Inc., která zbraně pod totožnou značkou vyrábí v USA.

Evropské tažení proti legálnímu civilnímu držení zbraní

Evropská unie i řada jednotlivých zemí vede dlouhodobé tažení zaměřené proti legálnímu civilnímu držení zbraní. K významnému vyostření došlo po útocích nelegálních pachatelů vyzbrojených nelegálními zbraněmi, které byly téměř všechny propašovány skrz vnější hranice Evropské unie. Mezi oběťmi byl mimo jiné šéfredaktor Charlie Hebdo Stéphane “Charb” Charbonnier, sportovní střelec, jehož žádosti o povolení nošení zbraně pro sebeobranu nebylo vyhověno.

Na vraždění odzbrojených civilistů nelegálně ozbrojenými nelegálními teroristy navázala snaha Evropské unie o restrikce na legální civilní držení zbraní, která dostala podoby evropské zbraňové směrnice. Tu posvětil také Evropský soudní dvůr, z jehož argumentace plyne, že Evropská unie má pravomoc zakázat držení jakéhokoliv typu zbraní. Po dvou letech odkladů je nyní implementace unijních restrikcí před schválením v české poslanecké sněmovně. Většina států doposud neimplementovala, například švédský parlament vládní implementaci již čtyřikrát odmítl.

Němečtí držitelé a výrobci čelí dlouhodobému tlaku také ze strany spolkových orgánů. Kromě neustálého zvyšování regulatorního tlaku a zátěže dochází k omezování vývozu (včetně například do Izraele) a politického profilování “vhodnosti” držitelů zbraní. Naposledy německé úřady využily implementace k zavedení restrikcí daleko za ty nařizované Evropskou unií.

Konec Sig Sauer v Evropě

4.6.2020 ředitel Sig Sauer Německo Tim Castagne informoval zaměstnance v Eckernförde o uzavření továrny. Problémy Sig Sauer v Německu byly dlouhodobé a současný konec aktivit přichází po několika vlnách snah o její záchranu, kdy na místě již zůstávalo pouze posledních 130 zaměstnanců. Tim Castange k věci uvedl:

Místní znevýhodnění v Německu neumožňuje ekonomické zachování výroby zbraní pro sportovce a bezpečnostní složky v budoucnosti.

Legislativa čím dál více znemožňuje držení zbraní pro sportovní účely” (Pozn. zbrojnice.com: držení pro osobní ochranu bylo v Německu již téměř zcela vymýceno.)

V případě veřejných zakázek německá policie i armáda dává přednost několika místním výrobcům. Sig Sauer je systematicky vylučován z tendrů vzhledem ke své mezinárodní orientaci a převažující výrobě v USA.

I přesto se akcionáři snažili prostřednictvím finančních injekcí o stabilizaci společnosti, zatímco společnost zavedla řadu drastických opatření k omezení výdajů.

K těmto dlouhodobým problémům se nyní přidaly dopady koronavirové krize, což přidalo další významný ekonomický tlak na pokračování výroby v Eckernförde.

Je známo, že německé úřady dlouhodobě preferují zbraně Heckler & Koch, a to i navzdory vysoké míře zmetkovosti. SIG Sauer se bohužel nepodařilo špatnou pověst H&K u německých ozbrojených složek využít. Například dodávka pušek Sig MCX pro berlínskou policii byla reklamována pro špatný soustřel.

Americká budoucnost nejstarší německé zbrojovky

Americká společnost SIGARMS byla založena v roce 1985 s cílem obstarávat prodeje zbraní dovážených z Evropy. S nárůstem zájmu amerických ozbrojených složek především o pistole SIG P225, P226 a P228 došlo v roce 1992 k zahájení výroby zbraní SIG v USA. Podle společnosti je dnes zbraněmi SIG Sauer vyzbrojena až třetina amerických policejních sborů.

Původně dceřinná společnost se restrukturalizací stala sesterskou k evropské. V roce 2016 měla americká SIG Sauer 1.000 zaměstnanců a vyráběla 43,000 zbraní. Novější data se mi nepodařilo nalézt, nicméně vítězství v řadě amerických tendrů naznačují výrazný nárůst výroby.

V současnosti americká SIG Sauer dodává upravené pistole SIG Sauer P320 americké armádě pod označením M17 a M18. Pouhé tři dny před ukončením evropské výroby americká SIG Sauer předala armádě k testování také nové kulomety, pušky a tlumiče.

Zbraně & …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *