Zahraničí

Německo: Úřady ve statistikách zločinnosti přestaly rozdělovat zbraně na legální a nelegální

Civilní držení zbraní v Německu v poslední dekádě prochází neustálým utahováním šroubů. Nyní vyšlo se značným zpožděním najevo, že úřady přestaly co do trestných činů páchaných s palnými zbraněmi sledovat jejich rozdělení na legální a nelegální.

Novela bez debaty

Německá “implementační” novela zákona o zbraních byla loni schválena s řadou restrikcí, které nebyly ze strany EU ani požadovány. Změna zákona je neblaze proslulá utajovaným procesem přijetí. Vládní návrh nebyl podroben veřejné debatě. Poprvé se na světlo světa dostal 11. prosince 2019 a ke schválení spolkovým sněmem došloo o pouhé dva dny později. Němečtí držitelé zbraní novelu překřtili na “opičí zákon“. 20. prosince 2019 novelu schválila také Spolková rada.

Paradoxně tak v Německu debata o proporcionalitě a vhodnosti schvalovaných změn nepředcházela přijetí zákona, ale následovala až po něm. Poměrně logickou součástí veřejné debaty o nastavení podmínek civilního držení zbraní je otázka míry jejich užívání při trestné činnosti. Zde ale němečtí držitelé zbraní narazili na zásadní problém: ukázalo se, že žádná taková statistika v zemi už neexistuje.

Statistika není a jen tak nebude

V té chvíli se do věci vložil také poslanec spolkového sněmu a bývalý hlavní policejní komisař Martin Hess (AfD), který ve snaze zjistit konkrétní statistická data adresoval interepelace Spolkovému kriminálnímu úřadu (BKA). Přitom se podivoval, že až do roku 2015 ročenky BKA uváděly rozdělení trestné činnosti se zbraněmi podle jejich (ne)legálnosti.

Při svém dotazování si Hess myslel, že šlo pouze o změnu v uvádění dat v ročenkách BKA. První odpověď byla jako od princezny koloběžky. Podle Ministerstva vnitra německá policie přešla na nový informační systém, který rozdělení na legální a nelegální zbraně neumožňuje.

Poslanec se tedy ptal dále, a to konkrétně zda-li bude možné tato data ze systému získat v budoucnosti. Spolkové ministerstvo tentokrát odpovědělo, že toto by bylo možné, pokud by došlo k spojení primárních trestných činnů s obviněními z nelegálního držení zbraní. Avšak kdy to bude možné, ministerstvo nedokázalo odhadnout.

A tak poslanci nezbylo, než přijít s třetí interpelací. Tentokrát se ptal, kdy přesně lze očekávat zveřejnění statistických dat kriminality se zbraní s rozdělením dle legálnosti.

Ministerstvo odpovědělo, že nepředpokládá, že by v budoucnu provádělo rozdělení zbraní použitých při trestné činnosti podle jejich legálnosti.


Související: Fact check: Zbraně a zločinnost v ČR, Česká televize


Místo na gangestry politici míří na legální držitele

Legální držení zbraní v Německu podléhá už tak velmi restriktivní legislativě. Vedle pro Čechy obvyklých požadavků musí němečtí držitelé složitě prokazovat “potřebu” konkrétní zbraně pro legální účel a navíc úřady kontrolují jejich politické názory.

Je jen otázkou času, kdy bude účelová změna vedení statistik využita k zavedení dalších restrikcí. Obzvlášť v situaci, kdy věc vyšla najevo s pětiletým zpožděním.

Poslední detailní statistika z roku 2015 zaznamenala zadržení 470 zbraní jakožto prostředků spáchání trestného činu. Z toho 72,4% tvořily plynovky a jiné zbraně nevyžadující držení zbrojního průkazu. Ze zbývajících 27,6% zbraní podléhajících držení zbrojního průkazu jich bylo v legálním držení pouze 4,9%, tj pouze jednotky legálně držených zbraní.

Německá strana zelených si do programu vložila zákaz civilního držení palných zbraní v době, kdy se stává hybnou silou místní politiky. Policie na jednu stranu přestala ve statistikách rozdělovat zbraně na legální a nelegální, na druhou prosazuje restrikce i tak základních obranných prostředků jako jsou pepřové spreje.

Zdá se, že tato dekáda pro německé držitele zbraní nebude o nic veselejší než ta předchozí.

Zdroj: Junge Freiheit


Německo

One Reply to “Německo: Úřady ve statistikách zločinnosti přestaly rozdělovat zbraně na legální a nelegální

  1. Dobrý den,
    Mám dotaz (který je since kompletne od veci) jedna z podmínek ziskani zp je spolehlivost a za spolehliveho ze nepovazuje clovek který prokazatelne uziva alkohol Nebo jine drogy. Co to znamene v praxi? Kdyz sem treba v minulosti užíval marihuanu a muzu mit zaznam u doktora ale uz dlouho neuzivam znamenato ze sem nespolehlivy?

    Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *