Zahraničí

Německo: Konopná razie v mlékárně vedla k zabavení více než 1.000 nelegálních zbraní

Snížení dostupnosti zbraní zločincům a teroristům, tedy potírání zločinu. Toto je pravidelně politiky uváděno jako hlavní cíl zavádění restrikcí na legální civilní držení zbraní. Můžeme to sledovat na úrovni Evropské unie i jednotlivých států. Německo je v tomto směru dobrým příkladem. Implementace byla využita k zavedení omezení daleko za to, co ukládá unijní směrnice. Tomu předcházelo postupné snižování počtu povolení k nošení zbraně pro osobní ochranu. Těch bylo v Německu dlouhodobě poskrovnu, ale během poslední dekády jich zbylo už jen jako šafránu. Ostatně který Němec by mohl potřebovat možnost legálně držet a nosit zbraň pro sebeobranu, když je stát tak efektivní v bránění přístupu zločinců k nelegálním zbraním? Však už v zemi skoro žádné nejsou!

Policisté přišli pro marihuanu, zdrželi se kvůli zbraním

Německá policie minulý týden zveřejnila podrobnosti ohledně marihuanové razie, kterou provedla 19. října ve městě Euskirchen. Zátah se uskutečnil v objektu bývalé mlékárny. Detektivové na místě odhalili velkopěstírnu s přibližně 2.500 rostlinami marihuany připravenými ke sklizni a dalšími 2.000 sazenicemi.

S čím detektivové nepočítali, byl nález více než 1.000 nelegálních zbraní.

Zatímco policejní provedení sklizně proběhlo promptně, nečekané zajištění a zaevidování zbraní technikům i přes zavolání posil z okolních států zabralo mnoho dalších dní.

Foto: Policie Cáchy

Německo a nelegální zbraně

Na rozdíl od České republiky v Německu, podobně jako ve Francii, Belgii a některých dalších západoevropských státech, převažuje nelegální držení zbraní. Navzdory této skutečnosti se masmédia pravidelně snaží vytvářet dojem, že Česká republika je zdrojem nelegálních zbraní v Evropě, viz např. dezinformační články idnes.cz, Českého rozhlasu či Britských listů.

Byť nelegální držení zbraní v Německu převažuje, odhalení takto velkého počtu je neobvyklé i pro tuto zemi. Naposledy loni německé orgány odhalily 500 nelegálních zbraní, když při sepisování pozůstalosti vnikly do domu zesnulého stařečka.

K dalším známým kauzám patří například krádež armádních kulometů nebo vynesení nejméně 150 pistolí Walther z fabriky jedním ze zaměstnanců.

Nakonec je ale potřeba si připustit, že (ne)dostupnost nelegálních zbraní ještě sama o sobě žádného pachatele od spáchání zločinu neodradila. Vždy se jim ještě nabízí možnost si zbraně vyrobit v garáži, nebo se prostě jen zapsat do autoškoly.

V týdnu, kdy policie přinesla informace o razii, německé úřady odhalily, že vedou v patrnosti 124 volně se pohybujících “vysoce rizikových” islamistů (zdroj). Tj. 124 “vysoce rizikových” jakožto podmnožiny 760 “bezprostředně nebezpečných”. A těch 760 je podmnožinou 24.000 “islamistických extremistů”.

Je tedy na místě se ptát, zda-li by pro bezpečnost Německa, a ostatně i přilehlých zemí s otevřenými hranicemi, nebylo lepší, kdyby úřady raději místo zabavování rostliny zdanily a na zbraně vydaly průkazy. Aby se orgány mohly opravdu důsledně soustředit na “vysoce rizikové” podmnožiny “extrémních” množin.

Ale to by byla příliš troufalá otázka v zemi, kde se vedle letošní restriktivní novelizace zákona o zbraních také čím dál více rozšiřují bezzbraňové zóny, omezují nože a debatují se restrikce plynovek i pepřových sprejů.

Zdroje: Kölner Stadt Anzeiger, Bild, Express


Německo

2 Replies to “Německo: Konopná razie v mlékárně vedla k zabavení více než 1.000 nelegálních zbraní

  1. no jo, je totiž jednodušší jak pro úřady jako celek, tak pro příslušníky jako jednotlivce řešit (čtěte buzerovat) obyčejné +/- zákonů dbalé občany, než si přidělávat práci se zločinci, bezdomovci anebo “nepřizpůsobivými” (tuto kategorii si vykládejte jak chcete), ti se totiž řeší, až když teče krev … a ono “řešení” se vesměs omezí na hesla (je suis cokoli, více Evropy, wir schaffen das …) a šlape se opět jen po těch normálních lidech 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *