Zahraničí

Německo: Zákaz civilního držení zbraní se stal oficiální součástí politického programu Zelených

V říjnu 2020 němečtí Zelení ovládli vedení Výboru Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, který je zvláštní eurounijní logikou naprosto klíčový pro budoucí podobu unijní zbraňové legislativy. Jakou zbraňovou politiku bude nová německo-zelená předsedkyně prosazovat až přijde další kolo novelizace směrnice, bylo už v té chvíli poměrně jasné.

Nyní je to i oficiální, protože němečtí Zelení v rámci publikace svého aktualizované politického programu zařadili také zákaz civilního držení zbraní – s výjimkou pro lovce a lovkyně.

Německá strana Zelených

Německá strana Zelených měla dlouhodobě podporu kolem 10% voličů. To se zásadně změnilo při posledních volbách do Evropského parlamentu, ve kterých její kandidáti dostali 20,5% hlasů, čímž se stali druhou nejúspěšnější stranou po CDU/CSU s 28.9%.

Oproti ČR přitom unijní volby v Německu nejsou z hlediska účasti voličů nijak druhořadé. Zelení tedy nejenže posílili procentuálně, ale také v absolutních číslech, když je volilo 7,67 milionu osob oproti 3,7 milionu v roce 2017.

Říká se, že když Německo kýchne, Evropa dostane chřipku. V souvislosti s posílením německých Zelených nelze než konstatovat, že se patrně blíží zbraňový COVID.

Dlouhodobý trend německého civilního držení zbraní

Němci čelí dlouhodobému trendu zavádění čím dál přísnějších restrikcí na občanská práva v oblasti civilního držení zbraní. Poslední dekáda byla především ve znamení de facto znemožnění držení zbraní pro osobních ochranu. Počet zbývajících povolení této kategorie se smrskl na méně než 2.000.

Přestože v Německu převažuje nelegální držení zbraní, namísto řešení tohoto problému se stát v souvislosti s implementací zbraňové směrnice zaměřil na zavádění restrikcí daleko za unijní požadavky. Vedle toho se zde čím dál více rozšiřují bezbraňové zóny, omezují nože a debatují se restrikce plynovek i pepřových sprejů.

Zelená budoucnost občanská práva v oblasti civilního držení zbraní nezahrnuje

Konečné řešení problematiky civilního držení zbraní bylo v německé straně Zelených debatováno delší dobu. Pro některé čtenáře zbrojnice.com může být trochu překvapivé zjištění, že mezi členy strany jsou i sportovní střelci, kteří se snažili do konečné verze politického programu prosadit pokračování držení zbraní pro účely sportu.

Neuspěli. Stranický program nyní v bodě 282 uvádí:

“Zajištění veřejné bezpečnosti a ochrany před násilím je jedním z nejdůležitějších úkolů státu. Každý(á) má právo na život bez násilí. Stát má monopol na násilí. Brát to vážně znamená konec soukromého vlastnictví smrtících střelných zbraní, s výjimkou lovců(kyň). Neoprávněné držení zbraní musí být potrestáno.”

V reáliích současného Německa toto prohlášení znamená vytyčení směru ke konfiskaci zbraní legálně držených sportovními střelci a sběrateli.

Výjimku pro lovce(kyně) je přitom nutné v rámci zelené politiky bezesporu chápat restriktivně. Vždyť od Zelených zaznívá také volání po odzbrojení policistů.

Jistě nepůjde o zachování současného modelu myslivectví, jako spíše o jeho nahrazení. Lze předpokládat, že zelené politice bude blízký například model v současnosti uplatňovaný v Austrálii. Zde profesionální zaměstnání za účelem odstřelu škodné představuje jedinou cestu pro vydání povolení k držení samonabíjecích pušek. V německých reáliích by toto mohlo být doplněno zaměstnáním ozbrojených lovců výhradně ve veřejných či polostátních institucích.

Vzpomínejme na Cecilii Malmström

Do jaké míry se Zeleným podaří tuto část svého programu prosadit v Německu zatím není jasné. Než úspěchu bychom se ale měli obávat jejich selhání. A to nejen díky ovládnutí klíčového výboru Evropského parlamentu, ale také při vzpomínce na hvězdnou kariéru Cecilie Malmström.

Tato švédská politička se opakovaně pokoušela prosadit zbraňové restrikce ve své zemi. Následně byla podobně jako jiní neúspěšní národní politici odklizena do Brusele. Zde se stala komisařkou pro obchod. Z této pozice opět navrhovala restrikce občanských práv v oblasti civilního držení zbraní.

Neúspěšně – dokud nedošlo k teroristickému útoku v Paříži v listopadu 2015. V té chvíli se nesmyslné návrhy Cecilie Malmström staly oficiální politickou linií Evropské unie.

Čeká nás podobná budoucnost i s německými Zelenými?

Zdroj: Grundsatzprogram Gruene 2020

Německo

One Reply to “Německo: Zákaz civilního držení zbraní se stal oficiální součástí politického programu Zelených

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *