Domácí

Zbraňové statistiky 2020: Počet legálních držitelů se zvýšil o 0,63%, palnou zbraň pro osobní ochranu smí nosit čtvrt milionu lidí

V roce 2020 pokračoval trend mírného nárůstu počtu držitelů zbrojních průkazů na celkových 307.372 osob. Neopakují se tak výkyvy z let 2013 (pokles o téměř 5%) a 2016 (nárůst o 2,8%). Navzdory existenci COVIDových omezení, která s sebou přinesla opakovaná období, kdy nebyly prováděny zkoušky odborné způsobilosti, si loni zbrojní průkaz pořídilo o něco málo více zájemců než o rok dříve. Nových zbraní v centrálním registru přibývá od roku 2016 přibližně stejně, loni se jednalo o 25.161 kusů.

Žádná změna trendu v důsledku COVIDových obav či vládních omezení

Život a svobody v České republice v roce 2020 významně negativně omezila pandemie nemoci COVID-19 a následně přijímaná vládní opatření. Obchody se zbraněmi a střelivem po část roku fungovaly pouze v režimu e-shopů a výdejních pultů. Zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz se po část roku nekonaly vůbec.

Někteří obchodníci pro zbrojnice.com uvedli, že zaznamenali velmi vysoký nárůst prodeje střeliva a palných zbraní kategorie D. Z toho lze dovozovat, že držitelé zbrojních průkazů na nástup COVIDu reagovali především doplněním zásob nábojů. Nestřelecká veřejnost naopak ve snaze o zajištění účinného nástroje osobní obrany sahala po nejúčinnějších volně dostupných zbraních, tedy především perkusních pistolích.

Vyšší míra růstu počtu držitelů zbrojních průkazů naznačuje, že zájem o ně výrazně převýšil kapacitní možnosti státu žádosti zpracovávat (vládní opatření opakovaně znemožnila konání zkoušek).

COVID-19:

Sebeobrana předčila sběratelství – ale jen o fous

Úchylka předchozích tří let, kdy mezi novými držitel zbrojního průkazu trval vyšší zájem o skupinu A – sběratelství než skupinu – E, se loni neopakovala. Zbrojních průkazů sk. E ale i tak přibylo jen o 62 více než sk. A. Byť roste relativně pomalu, počet držitelů zbrojního průkazu pro ochranu života, zdraví a majetku se poprvé v moderní historii přehoupl přes čtvrt milionu.

I tak opět nejvyšší přírůstek zaznamenaly sportovní zbrojní průkazy sk. B, což je patrně projevem jejich dostupnosti v nižším věku (B od 15 let, E od 21 let).

Naopak lovecké zbrojní průkazy sk. C, kterých ještě předloni přibylo stejně jako obranných, loni narůstaly výrazně pomaleji.

Zbraně kategorie B přibývají třikrát rychleji než C

Podrobně: 30 let po konci totality čeští civilisté opět drží více zbraní kategorie B než C

I nadále převažuje přibližně trojnásobný zájem o zbraně kategorie B (+ 9.263) oproti kategorii C (+ 3.292). Celkem bylo loni v ČR v legálním držení:

  • držitelé zbrojního průkazu:
    • zbraně kat. A – 1.160
    • zbraně kat. B – 429.867
    • zbraně kat. C – 423.505
  • držitelé zbrojní licence:
    • zbraně všech kat. 25.630
  • hlavní části zbraně: 45.555

600 letá tradice držení zbraní pro účely obrany nadále pokračuje

Podrobně: Unikátní české výročí: 600 let civilního držení palných zbraní

V roce 2021 si připomínáme 600 leté jubileum civilního držení zbraní v českých zemích. S výjimkou doby nesvobody vždy převažovalo držení palných zbraní pro účely obrany. Ne jinak je tomu i dnes, kdy zbrojní průkaz pro účely ochrany života, zdraví a majetku drží 250.342 osob.

Civilní držení zbraní je u nás v současnosti spjato především s osobní ochranou. Loňské přijetí zákona “o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost” formálně-právně propojí civilní držení zbraní i s obranou země. Tím se česká kultura civilního držení zbraní symbolicky vrací k prapočátkům v roce 1421. Podobně jako před 600 lety k tomuto vývoji dochází v důsledku přímé zahraniční snahy omezovat práva českých obyvatel.

V roce 2021 budou legální držitelé zbraní čelit dalšímu útoku na své svobody ze strany Evropské unie. Pro zachování civilního držení zbraní jsou klíčové dvě věci: Uvědomění si této skutečnosti současnými držiteli a prudký nárůst počtu držitelů zbrojního průkazu. Pokud jste dočetli až sem a chcete 600 letou českou tradici zachovat budoucím generacím, můžete začít u sebe doma.


Zbraně v České republice

Současnost

Historie

Budoucí legislativa

Praktické

Rozhovory

5 Replies to “Zbraňové statistiky 2020: Počet legálních držitelů se zvýšil o 0,63%, palnou zbraň pro osobní ochranu smí nosit čtvrt milionu lidí

  1. Zdravím pane Gawrone, jen taková drobnost. Když sečtu počty zbraní, tedy uvedené hodnoty: 1.160+429.867+423.505+26.630+45.555 tak mi vyjde celkově 926.717 zbraní, ale v grafu je celkově zbraní o 1.000 méně. Tak jen, zda tam někde nemáte překlep. Díky a mějte se

    1. Máte pravdu, špatně jsem opsal zbraně u držítelů ZL, kde jsem místo 25K napsal 26K. Díky za upozornění na chybu, v článku opraveno.

      Jsem příjemně překvapen, že se najdou čtenáři, kteří článkům věnují až tak detailní pozornost 🙂

      1. Zdravím, já jsem rád, že taková stránka existuje, kde se opravdu polopatisticky vysvětlují věcí ohledně zbraní atd., kde i naprostý laik pochopí co potřebuje. A také odkazy na články bránících se lidí zbraní, které jasně odporují názorům typu “stejně by nikdo nic neudělal i kdyby tu zbraň měl; obyčejný člověk by zastřelil dalších 5 lidí apod.”. Moc díky za Vaši práci!!!

        PS: V tomto článku/přehledu je i fajn (což mě nikdy vlastně asi nenapadlo), že vlastně počet zbraní u držitelů ZP je “jen” 855k a zbytek tedy 45k jsou hlavní části zbraně. Předpokládám, že to jsou zejména výměnné hlavně u myslivců, protože mě nenapadá co by obyčejný držitel zbraně měl registrováno 🙂

        Ať se Vám v novém roce daří 😉

        1. Předpokládáte vcelku správně, akorát těch možností pro obyčejné držitele je víc: nemálo je třeba 9mm hlavní pro pistole vz. 52, nebo 9mm válců pro revolvery 357Mg, a určitě leccos dalšího.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *