Čestná zmínka

Čestná zmínka: Dallas, Texas (zastavení pachatele útoku ve sportbaru ‘Harris House of Heroes II’)

Skupina ozbrojených návštěvníků baru Harris House of Heroes II v Dallasu, Texasu, jejichž totožnost policie nezveřejnila, se v sobotu 25.7.2020 úspěšně postavila aktivnímu útočníkovi.

Nevpuštění do baru

Ve sportovním baru Harris House of Heroes II probíhal zahajovací večírek k oslavě znovuotevření po dvou měsících COVIDové uzávěry. Ochranka osobám stojícím v dlouhé řadě u vstupu měřila teplotu a postupně návštěvníky pouštěla dovnitř.

Kolem půlnoci obsluha oznámila, že kapacita baru je plná, a že další osoby už nebudou vpuštěny. Většina čekajících to akceptovala, ale tři muži začali hlasitě protestovat a přetahovat se s ochrankou.

Zatímco ochranka zamknula vstupní dveře, jeden z této trojice odešel k zaparkovanému automobilu a vytáhl z něj zbraň.

Útok, který mohl skončit mnohem hůře

Pachatel se vrátil k průčelí budovy a skrz dveře a okna zahájil palbu dovnitř baru.

Ozvala se střelba, všude létaly kusy skla, okamžitě jsme zalehli na zem. Musela to být útočná puška, padlo neskutečné množství výstřelů, bylo to neuvěřitelné. [svědkyně útoku]

Když se pachateli nepodařilo rozrazit vstupní dveře, vydal se kolem budovy k zadnímu vchodu. Zde už ale na něj čekalo několik ozbrojených návštěvníků baru. Strhla se krátká přestřelka a pachatel utekl pryč.

Než byl zastaven, stačil pachatel zranit čtyři osoby, z toho jednu těžce.

Zdroj: Fox 4 News

Pozn. autora: K případu se mi podařilo dohledat jediný zdroj. Ten hovoří o “ozbrojených návštěvnících” [patrons], zda-li se do přestřelky zapojila také ochranka, v něm zmíněno není.

Zbraňová legislativa Texasu

Podrobně: Texaská legislativa skrytého nošení zbraně & Texas: Aktuální změny zbraňové legislativy v souvislostech

Ústavní zakotvení

Článek 1, odstavec 23 Ústavy Texasu stanoví, že “Každý občan má právo držet a nosit zbraně pro účel oprávněné ochrany sebe a státu; legislativa má ale právo, aby zákonem omezovala nošení zbraní s cílem předcházet kriminalitě.

Nošení zbraní

Navzdory mylnému klišé o neustále po zuby vyzbrojených Texasanech je zbraňová legislativa tohoto státu v měřítku restrikcí dlouh patřila spíše k americkému průměru.

Nošení krátkých zbraní Texas zakázal již v roce 1871. Zákaz přetrval až do roku 1995, kdy bylo ve státě zavedeno nárokové povolení ke skrytému nošení. Zatímco držení (v rámci domácnosti či v automobilu) ve státě bylo permisivní, možnosti nošení pistole pro sebeobranu se tedy Texasané dočkali ve stejném roce jako Češi, kteří je na rozdíl od Texasanů mohli nosit i před druhou světovou válkou.

Na rozdíl od Česka má Texas podobně jako většina amerických států rozsáhlou legislativu tzv. bezzbraňových zón, kam nesmí legálně ozbrojený občan vstoupit, ani pokud je držitelem povolení k nošení.

Změny legislativy v Texasu často probíhaly na pozadí zásadních tragických útoků. V tomto ohledu je zajímavé srovnání s vedlejší Kalifornií. Zatímco zde úpravy legislativy vedly k zavádění dalších a dalších restrikcí, v Texasu zatím převažovala opačná cesta uvolňování restrikcí.

Na přijetí zákona zavádějícího nároková povolení k nošení zbraní v Texasu se výrazně podílela Suzanna Hupp, která v roce 1991 přežila útok masového vraha v kavárně Luby’s v Killeen, Texasu. Při útoku bylo zavražděno 24 osob a dalších 27 zraněno. Mezi zavražděnými byli oba rodiče Suzanny Hupp, přičemž její otec se neúspěšně pokusil pachatele zastavit.

Hupp samotná útok přežila. Při kampani za přijetí zákona nerozhodnuté zákonodárce přesvědčila argumentem, že by pachatele sama zastavila a předešla řadě obětí, kdyby jí místní zákonná úprava nedonutila nechat pistoli v autě před kavárnou.

V roce 2020 mělo v Texasu povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu přibližně 7% obyvatel, tedy přibližně dvojnásobek oproti ČR.

Od 1.9.2021 vešla v Texasu v účinnost další novela zbraňové legislativy. Legální držitelé zbraní je smějí nosit skrytě pro vlastní ochranu, aniž by potřebovali zvláštní povolení.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *