Zahraničí

USA: Biden sérií vládních nařízení zahájil zteč na občanská práva v oblasti civilního držení zbraní

Prezident Biden během tohoto týdne ohlásil vydání série nařízení cílených proti občanským právům v oblasti civilního držení zbraní. Kroky Bidenovy administrativy přicházejí nedlouho po té, co federální soudy předběžně zastavily účinnost dřívějšího obdobného nařízení prezidenta Trumpa. V očekávání dalších federálních restrikcí se začíná šířit odpor na úrovni jednotlivých států.

Trumpův zákaz dynamických pažeb

64letý pachatel 1. října 2017 rozbil okno v hotelu v Las Vegas. Během předchozích dní tento milionář, který mimo jiné vlastnil dvě letadla, do pokoje nanosil velké množství zbraní a střeliva. V 22:05 z rozbitého okna zahájil střelbu na prostranství před hotelem, kde probíhal hudební festival. Zatímco video zasahujících policistů ukazuje několika minutové váhání před vstupními dveřmi do apartmá pachatele, ten během přibližně deseti minut stačil zasáhnout téměř 500 osob, z nichž 60 zahynulo.

Byť je Trump obecně považován za zastánce civilního držení zbraní, o několik měsíců později jeho administrativa přišla s bezprecedentním krokem. Ministerstvo spravedlnosti zahrnulo dynamické pažby typu bump-stock do definice kulometů, které jsou v USA zakázány dle legislativy z let 1934 a 1986.

Pažba, kterou měl pachatel útoku v Las Vegas na několika ze svých zbraní (v pokoji jich měl milionář celkem 24), usnadňuje rychlostřelbu. Jakožto doplněk, který je spíše pro zábavu a nemá praktické využití, nebyl v USA příliš rozšířen. To umožnilo Trumpovi na jednu stranu prezentovat míru odhodlání, jaké neprokázal žádný z jeho předchůdců, na druhou stranu si příliš nerozhněvat zbraňovou veřejnost.

Mezi zastánci civilního držení zbraní následně větší povyk způsobil velmi vlažný a letargický přístup NRA k tomuto zákazu. Což vedlo k částečnému přelivu skalních příznivců civilního držení zbraní k jiným organizacím.

V jádru přitom samotné dynamické pažby představovaly vedlejší problém. Ten hlavní zněl: pokud by vláda měla pravomoc toto udělat s dynamickými pažbami, budoucí protizbraňová vláda by si pak mohla v budoucnu zakazovat, co se jí zachce.

Zákaz dynamických pažeb před soudy

Zákaz dynamických pažeb dopadl na přibližně 500.000 držitelů. Těm za držení doposud legálního doplňku zbraně od 14. dubna 2019 nově hrozilo až deset let odnětí svobody.

Poměrně předvídatelně proti zákazu celá řada držitelů i organizací podala žaloby u soudů. Zatímco jednotlivé žaloby postupně procházely nižšími soudy, Nejvyšší soud USA v letech 2019 a 2020 opakovaně odmítl návrhy, aby pozastavil účinnost rekategorizace.

Zastánci občanských práv v oblasti civilního držení zbraní utržili vítězství až 25.3.2021, když se věc dostala před Federální odvolací soud pro 6. okruh. Ten naprosto roztrhal argument vládních právníků, kteří tvrdili, že pokud zákon ponechává místo pro interpretaci, pak vláda smí zákonnou definici upřesnit a soud toto upřesnění musí respektovat.

Podle rozhodnutí soudu to ale platí pouze v případě běžných správních zákonů. Normy v oblasti trestního práva smí upravovat pouze a výhradně moc zákonodárná. A protože se od definice kulometů odvíjí trest až deseti let odnětí svobody za jejich nelegální držení, nešlo o “upřesnění” v správní oblasti, nýbrž v oblasti trestní.

Bude zajímavé sledovat, zda-li se Bidenova vláda pokusí rozhodnutí zvrátit před Nejvyšším soudem, nebo se raději bude tvářit, jako by neexistovalo…

Bidenův protizbraňový balíček

Prezident Biden ve čtvrtek 8.4.2021 představil šest bodů svého protizbraňového balíčku. Vláda je přitom považuje pouze za úvodní výkop, to hlavní má teprve vzejít z parlamentu v podobě úplného zákazu vybraných typů zbraní. Prozatím nicméně Biden v rámci exekutivních pravomocí, ignorujíc výše zmíněný rozsudek, oznámil následující kroky:

  • Restrikce na domácí výrobu zbraní: federální zákony doposud nekomerční výrobu palných zbraní pro vlastní potřebu neřešily. Ve většině států USA si tak každý občan může vyrobit vlastní palnou zbraň v garáži, například z trubek koupených v hobby marketu. Vedle toho v USA existuje trh “80%” zbraňových dílů. Jedná se o polotovary zbraní připravené k dovrtání či dosoustružení, které jsou volně prodejné. Bidenova administrativa, zdá se, bude chtít, aby se na domácí výrobu a polotovary vztahovaly stejná pravidla jako na komerční výrobu a prodej.
  • Přeřazení stabilizačních pažeb “arm brace” do kategorie krátkých pušek.
    • Pro gangsterské násilí v 30. letech byly typické dva typy zbraní – samopaly a brokovnice s upilovanou hlavní. Proto byla v roce 1934 přijata úprava, která držení automatických zbraní a krátkých pušek (vč. brokovnic) podmiňovala registrací a uhrazením poplatku 200 dolarů, což by dnes odpovídalo 3.800 dolarů. V roce 1986 na to zakázal úplný zákaz automatických zbraní (s plným grandfatheringem), u krátkých pušek stále trvá povinnost registrace a platby poplatku.
    • Jelikož jsou krátké pušky ideální zbraní pro obranu v rámci domácnosti, jsou mezi civilními držiteli zbraní velmi oblíbené – avšak bez pažby. To se totiž podle zákona jedná o “pistoli” a nikoliv zapovězenou “krátkou pušku”.
    • Stabilizační arm brace byly původně určeny pro tělesně postižené střelce. Podle platného výkladu v případě, kdy zbraň nelze zapřít v rameni, nasazením arm brace nemění kategorii. Dnes je drží miliony Američanů, kteří nechtěli procházet registračním a poplatkovým řízením.
    • Biden chce, aby úřady “pistole” vybavené arm brace považovaly za krátké pušky, a tedy trvaly na jejich registraci, případně jejich držení stíhaly stejně, jako ve výše uvedeném případě dynamických pažeb.
  • Ministerstvo spravedlnosti by nově mělo vydávat každoroční zprávu o pašování zbraní.
  • Podpora zavádění zákonů umožňujících předběžné zabavení legálních zbraní jednotlivými státy. Federální administrativa má připravit vzorový zákon, který by následně jednotlivé státy mohly převzít.
  • Investice do komunitních programů proti násilí, přičemž tyto programy by měly být navýšeno o nových 5 miliard dolarů.
  • David Chipman do vedení ATF. Federální úřad pro zbraně tak povede fanatický odpůrce občanských práv v oblasti civilního držení zbraní, který doposud pracoval pro protizbraňovou lobby Giffords. Chipman se účastnil obléhání sekty ve Waco. Zde zásah federálních úřadů původně mířený proti obchodování se zbraněmi, které však patrně probíhalo legálně, vyústil v usmrcení 82 osob. Sám Chipman následně šířil konspirační dezinformace, podle nichž měli členové sekty sestřelit dvě helikoptéry federálních úřadů.

Bidenova komise k “rozšíření” Nejvyššího soudu

Vedle výše uvedeného protizbraňového balíčku poněkud zapadlo Bidenovo oznámení o ustanovení komise k posouzení vhodnosti “rozšíření” Nejvyššího soudu.

Americký Nejvyšší soud byl co se občanských práv v oblasti civilního držení zbraní dlouhodobě rozpolcený. Jelikož si soud sám určuje, jaké případy bude rozhodovat, jeho rozpolcení vedlo k extrémně nízkému počtu rozhodnutí ohledně držení zbraní. V důsledku se tak druhému dodatku americké ústavy začalo v souvislosti s Nejvyšším soudem říkat “nejméně oblíbené ústavní právo“.

Prezident Trump ale do devítičlenného Nejvyššího soudu jmenoval tři soudce, kteří jsou všichni zastánci doslovného výkladu Ústavy (oproti principu “živé Ústavy”, podle nějž se mají ústavní práva vykládat podle aktuálního společenského vývoje). To na jednu stranu výrazně zvýšilo pravděpodobnost, že se Nejvyšší soud začne zabývat případy v oblasti zbraní, na druhou americké Demokraty přivedlo k nápadu zvýšit počet soudců, a na nově vytvořená místa doplnit své ideologické zastánce.

Biden se v průběhu své 47 leté politické kariéry opakovaně důrazně vyjadřoval proti účelovému navyšování počtu soudců. Jeho odpor byl obzvlášť hlasitý, když podobný krok zvažoval prezident Reagan.

Zřejmě už ale změnil názor…

Arizona se přidala ke “zbraňovým azylům”

Zatímco v době Trumpovy administrativy zbraňové azyly představovaly střet mezi výkonem místní a státní moci, s nástupem hlasitě protizbraňové Bidenovy administrativy se tento střet přenáší na úroveň federálně-státní.

Této problematice se podrobně věnují loňské články USA: Roste počet jurisdikcí označujících se za azylové místo pro legální držitele zbraní a Virginie: Rozsáhlý občanský odpor proti návrhu zbraňových restrikcí, demokraté vyhrožují nasazením armády.

Prvním celostátním zbraňovým azylem se v roce 2013 stala Aljaška. O rok později následovaly Idaho a Kansas.

Nyní po několikaleté přestávce v řadě státních parlamentů oživly obdobné iniciativy. Do finále je jako první dotáhli v Arizoně, kde byl příslušný zákon podepsán guvernérem 6.4.2021.

Princip azylů spočívá v odmítání spolupráce místních úřadů s federálními úřady co se týče vynucování konkrétních federálních zákonů. V případě demokratických jurisdikcí úřady typicky odmítají součinnost v oblasti nelegálního přistěhovalectví, což inspirovalo republikánské jurisdikce k obdobnému postupu v oblasti zbraní.

Zdá se, že videí, na nichž místní policisté zatýkají agenty ATF, bude v blízké budoucnosti přibývat. A to už nepůjde o omyl, jako na videu níže.

Závěr

Prezident zavádí opatření, byť soud o pár dní dříve obdobné nařízení jeho předchůdce označil za nezákonné. Protizbraňový lobbyista šířící dezinformace v čele zbraňového úřadu. Příprava kastrace Nejvyššího soudu. Státy zavádějící legislativu explicitně nařizující policii nespolupracovat s federálními úřady.

Pokud další čtyři roky Biden-Harrisova prezidentství budou nabírat na otáčkách podobně jako dosavadní dva měsíce, čeká Ameriku opravdu pekelná jízda.


Civilní držení zbraní v USA

Společnost a legislativa

Nošení zbraně pro sebeobranu

Držení zbraní a kriminalita

2 Replies to “USA: Biden sérií vládních nařízení zahájil zteč na občanská práva v oblasti civilního držení zbraní

  1. Tak to, že si mohou amíci doma v garáži vyrobit zbraň a ještě se na to prodávají polotovary, tak to jsem nevěděl. A nikoho to nezajímalo. To je fakt zajímavé.
    Mě jenom fascinuje, že obecně ty státy, kde mají problémy s držením zbraní prostě nevznikne zákon jako máme my a měly by půlku problémů vyřešených. Místo toho zakazují konkrétní věci/zbraně/doplňky všem bez rozdílu. Otázka je, zda to tedy není schválně v rámci nějakého vyššího úmyslu :-/

    PS: Díky za nové info 😉

    1. Problem nie su zakony zakazujuce zbrane, problem je dusevne zdravie a system, ktory na to kasle.

      Najvacsie problemy v USA maju s gangami, to je zdroj najvacsich problemov so zbranami a nasilim. A to ziadnym zakonom nezmenite.

      Nase zakony su zbytocne prisne. Evidencia zbrani sa zaviedla pred 2. svetovou vojnou v ramci snah obmedzit drzanie zbrani roznymi Hitlerom podporovanymi skupinami v Sudetoch apod.
      To samozrejme na to nemalo ziadny vplyv. Po rozdeleni CSR a vzniku protektoratu mala nacisticka totalita jednoduchu pracu – kazdy kto podla registra zbran neodovzdal, dostal trest smrti.

      No a komunisti v tom len pokracovali. Po revolucii sa zakony sice uvolnili, ale mnohe ine, ako registracia zbrani ostali.

      Za prvej republiky ste si zbran mohli kupit len tak. Jej nosenie bolo mozne s povolenim obecneho uradu, co bola formalita.

      Vo Svajciarsku evidenciu zbrani nemaju a nemaju tam ziadne problemy. Mexiko ci Rusko, krajiny s defakto totalnym zakazom zbrani maju najvyssie podiely nasilnych umrti na svete. Zeby si kartely ci mafia alebo ozraty Voloda robili tazku hlavu zo zakonov…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *