Čestná zmínka

Čestná zmínka: Nenad Kaluđerović (zastavení pachatele útoku v Cetinje, Černá Hora)

Nenad Kaluđerović střelbou ze své pistole dne 12.8.2022 zastavil aktivního útočníka ve městě Cetinje, Černá Hora. Ke dni sepsání tohoto článku stále nejsou známy bližší podrobnosti taktického postupu Kaluđeroviće, proto tento článek nemůže být psán způsobem obvyklým pro rubriku Čestná zmínka, tedy s primárním zaměřením na perspektivu zasahujícího ozbrojeného samaritána.

Útok v Cetinje, Černá Hora

Dne 12.8.2022 kolem 15:30 odpoledne majitel místního domu vyhledal nájemnici, která se nastěhovala o pouhé dva měsíce dříve.

Majitel, aktivní člen místní buňky sociální demokracie, byl dříve léčen v psychiatrické léčebně v souvislosti s paranoidními stavy. Vedle toho se měl v zaměstnání dopustit blíže neupřesněného jednání násilného charakteru. Policie v souvislosti s tím zahájila šetření, nicméně nepřistoupila k zajištění jím legálně držené samonabíjecí lovecké pušky.

Nedlouho po nastěhování nových nájemců muž začal trpět představou, že po něm nájemnice touží. Svým známým sdělil, že v hlavě slyší hlasy, které mu našeptávají, že nájemnice by měla být jeho ženou.

Muž svou vlastní manželku i s dětmi poslal pryč a pokusil se nájemnici vyznat lásku. Ta jej vyhodila z domu, přičemž vystrašená volala svému manželovi. O několik chvil později vlastník domu přišel zpět, vyzbrojený puškou.

Pachatel měl nejprve v přítomnosti nájemnice zastřelit její dva syny (3 a 8 let), následně i ji. Poté zavolal manželovi a otci zavražděných, aby ho o tom informoval. Pachatel pak vyšel na ulici, kde střílel po náhodných chodcích. Když se ulice vylidnila, postupně se vloupal do několika přilehlých domů, kde pokračoval ve vraždění. Následně střílel i po záchranářích, kteří dorazili na místo.

Když na místo dorazila policie, pachatel se odmítl vzdát. Během následující přestřelky postřelil jednoho policistu. Zatímco se stahoval směrem k hoře tyčící se nad městem, telefonoval svému známému, aby mu oznámil, že ten den nejspíš nepřežije.

Nenad Kaluđerović a policie zasahuje

Jak je uvedeno v úvodu, nejsou známy bližší informace k taktickému postupu Nenada Kaluđeroviće. Stejně tak nebyly zveřejněny podrobnosti týkající se policejního nasazení. V místních médiích se objevily zprávy o tom, že policisté měli původně čekat na svolení k zásahu, resp. že zpočátku byli na místě pasivní. Proti tomu se policie ohradila, avšak další informace po dobu šetření neuvolnila.

Z doposud veřejné známých informací plyne, že:

  • Pachatel se dostal do přestřelky s policií.
  • Policisté vystřelili nejméně 20 ran.
  • Pachatel byl zasažen 5 ranami (do hlavy, pravého ramene a hrudníku), přičemž pouze jedna byla z policejní zbraně.
  • Úřady nezveřejnily totožnost původce ostatních čtyř zásahů. Média jej nicméně široce identifikovala jako Nenada Kaluđeroviće. Místní jej označují za hrdinu, který pachatele zastavil. Kaluđerovićova pistole byla zajištěna policií, samotný Kaluđerović z ničeho obviněn nebyl.
  • Nenad Kaluđerović je kmotrem jedné z obětí pachatele. V roce 2012 byl Kaluđerović osvobozen z obžaloby vraždy, v roce 2021 byl zatčen a obviněn z terorismu v souvislosti s protesty proti ustanovení metropolity srbské ortodoxní církve.

Ke dni sepsání tohoto článku vyšetřování případu pokračuje.

Než byl zastaven, stačil pachatel 10 osob zavraždit a dalších 6 zranit. Útok představuje nejhorší masakr civilistů na území Černé hory od roku 1944, kdy ve stejném městě komunisté zavraždili 28 lidí.

Zdroje: Tuzlanski.ba, Espreso, Telegraf, Republika, Vijesti, Kurir, Blic, Jutarnji

Děkuji čtenáři Jasminu M. za pomoc při vyhledání zdrojů pro tento článek.

Černá Hora

626.000 obyvatel Černé Hory drží 103.000 registrovaných zbraní a odhadem dalších přes 140.000 neregistrovaných zbraní. V porovnání s Českou republikou je místní zbraňová legislativa výrazně restriktivnější. Vydávání zbrojních oprávnění podléhá širokému správnímu uvážení příslušných orgánů.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků na veřejných prostranstvích, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *