Čestná zmínka

Čestná zmínka: Brendan McKown (odpor proti pachateli útoku v obchodním centru v Tacomě)

Brendan McKown, komik a zástupce ředitele pobočky banky v obchodním domě v Tacomě (Washington), byl 20. listopadu 2005 v práci, když se obchodním domem začal rozléhat hluk střelby. McKown, držitel povolení ke skrytému nošení zbraně, okamžitě tasil svou pistoli CZ 9mm (dostupné zprávy konkrétní model neidentifikují) a vydal se vstříc pachateli.

Zdrženlivý McKown a pachatel bez zábran

McKown ruku s pistolí schovával v kabátu, aby si jej případní zasahující policisté nespletli s útočníkem. Z hluku odvodil, že střelba pochází ze dvou zbraní, a došel k závěru, že na místě jsou patrně dva pachatelé. Ani to jej neodradilo a pokračoval směrem k výstřelům, zatímco o policii si mohli všichni v obchodním domě leda tak nechat zdát. Hluk výstřelů mezitím ustal.

McKown se zpoza rohu přiblížil k pachateli, který měl pušku v levé ruce u pasu. McKown zaváhal a namísto okamžité střelby vyzval pachatele, který k němu byl zády, aby se vzdal.

Pachatel se v mžiku otočil a opakovaně na McKowna vystřelil, přičemž jej pětkrát zasáhl. McKown nestačil cíleně vystřelit – hned první rána ho trefila do páteře. Upadl k zemi, kde zůstal další desítky minut ležet bez pomoci.

Pachatel už dále neútočil

Nelegálně ozbrojený pachatel do obchodního domu vešel se zjevným cílem zavraždit co nejvíce osob. Ostatně bezprostředně před útokem zavolal na policii a operátorovi pouze řekl: “Sledujte obrazovky, za chvíli uvidíte, co se děje.”

V obchodním domě střílel bez většího cílení po lidech i různých předmětech. Pušku Norinco MAK 90 měl popruhem připevněnu k pasu způsobem, že z ní mohl střílet rovnou z této polohy, zatímco druhou ruku měl volnou pro střelbu ze samonabíjecí 9mm pistole.

Než jej oslovil McKown, stačil pachatel zasáhnout šest osob. Po střetu s McKownem již dále nepokračoval v běsnění a zajal čtyři rukojmí. Do chvíle, kdy se vzdal policii, už žádnou další osobu nezranil.

Hluboce věřící McKown s rodiči pracujícími pro charitu skončil paralyzovaný

McKown pochází z hluboce věřící křesťanské rodiny. Jeho rodiče v rámci charitativní činnosti pomáhají s resocializací bývalých vězňů.

Ohledně přesného průběhu střetu s pachatelem existuje několik různých verzí. Dostatečně detailní popis přímo od McKowna se mi nepodařilo dohledat:

  • Podle některých novinových článků McKown nevystřelil, protože 20 letý pachatel působil dětským dojmem. Nenašel odhodlání zmáčknout spoušť proti “chlapci”.
  • Podle jiných se pokusil pachatele zasáhnout po té, co již sám padl na zem. V interview po deseti letech McKown uvedl: “Když jsem padl, tak jsem si pomyslel tu nejvíce nekřesťanskou věc. Prosil jsem Boha, aby mi dovolil ho trefit, abych zabránil zasažení dalších lidí.”
  • Některé zdroje tvrdí, že McKown nevystřelil vůbec, podle jiných vystřelil jednou, přičemž pistole následně měla závadu.

McKown zůstal v důsledku zranění paralyzovaný od pasu dolů. V rozhovoru s novináři opakuje, že navzdory paralýze a životě v neustálé bolesti svého rozhodnutí jít po pachateli nelituje:

Lidi se v podobné situaci ptají: “Proč já?” Tak já na to mám odpověď. Protože jsem šel po chlápkovi se zbraní.

Trest a pokus o útěk z vězení

Pachatel byl odsouzen k 163 letům odnětí svobody. V roce 2011 se pokusil o útěk z vězení, při kterém stráž zastřelila jeho komplice.

Zdroje: Fox, sightm1911, News Tribune, komo news, NPR


Washington

Po sérii zákazů skrytého nošení v 20. a 30. letech se stát Washington v roce 1961 stal prvním státem USA, který zavedl nárokové vydávání povolení ke skrytému nošení zbraní, tzv. shall issue concealed carry (vedle toho ve Vermontu přetrvávala možnost bezformálního skrytého nošení). Ve většině USA přitom až do 90. let nebylo možné povolení ke skrytému nošení získat – do roku 2010 jich v USA jako celku v přepočtu na obyvatele měli méně než v ČR.

V současnosti má ve Washingtonu povolení ke skrytému nošení zbraně 10,45% dospělých obyvatel, tedy přibližně trojnásobek oproti České republice.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *