Čestná zmínka

Čestná zmínka: Rick Shannon & Jason Gamm (záchrana policistky Jason Diab)

Rick Shannon a Jason Gamm jeli 14.6.2019 společně k jezeru. Minuli sjezd z dálnice, a museli tedy neplánovaně pokračovat k dalšímu, aby mohli zamířit zpět k původnímu cíli. Kolem třetí hodiny najížděli zpátky na dálnici, kde míjeli pomalu jedoucí policejní vůz se zapnutou sirénou a vypnutými majáky. Zatímco tato neobvyklá kombinace přilákala jejich bližší pozornost, uslyšeli z policejního auta výstřel.

Útok zločince

Policejní vůz řídila Jason Diab, 24 letá policistka a svobodná matka vychovávající 5 letou dceru. Prováděla rutinní transport podezřelé osoby k psychiatrickému vyšetření ze zadržovací cely v Trentonu (Missouri, 6.000 obyvatel) do nemocnice v St. Joseph. Přibližně po půl hodině jízdy se zadrženému podařilo zmocnit služební zbraně policistky. Když se o ni za jízdy přetahovali, byla Diab postřelena do břicha, zatímco pachatel utržil střelné poranění ruky.

Diab, tou dobou u policie teprve druhým rokem, silně krvácela a pachatel se ji snažil přimět, aby pokračovala v jízdě.

Shannon a Gamm zasahují

Shannon a Gamm zajeli ke krajnici a zastavili. Rozběhli se zpět směrem k policejnímu vozu, který mezitím také setrvačností dojel k úplnému zastavení. Gamm k němu doběhl jako první:

Došel jsem k autu a podíval se okny dovnitř. Jakmile jsem uviděl zbraň na zadním sedadle, okamžitě jsem tasil svou pistoli, namířil ji do obličeje pachatele a vytáhl ho z auta. Rick na něj skočil a držel ho na zemi.

Diab byla v kritickém stavu transportována helikoptérou do nemocnice, kde ji o několik dní později navštívili i zachránci, bez jejichž zásahu by s největší pravděpodobností vykrvácela.

Pachateli k původnímu obvinění z napadení přibylo další obvinění z těžkého ublížení na zdraví a nelegálního užití zbraně. Již dříve byl opakovaně odsouzen za trestné činy zahrnující držení drog, napadení a řízení pod vlivem alkoholu.

Zdroje: KSHB, KSHB, KTTN, Blue Lives Matter

Civilní držení zbraní v Missouri

Ústavní zakotvení

Právo držet a nosit zbraně missourijská ústava zaručuje od samotného počátku státu v roce 1820. Toto ustanovení bylo opakovaně novelizováno s výraznými změnami textace, a to v letech 1865, 1875, 1945 a 2014.

Novela v roce 1875 zavedla dovětek, že právo držet a nosit zbraně se nevztahuje na skryté nošení zbraní. V textu tento dovětek vydržel až do roku 2014.

Současné znění ústavního zakotvení držet a nosit zbraně má následující podobu v článku 1 odst. 23 missourijské ústavy:

Právo každého občana držet a nosit zbraně, střelivo a doplňky typické pro běžnou funkci zbraní, za účelem obrany domova, sebe, rodiny a majetku, nebo pokud je zákonně svolán k pomoci veřejné moci, nesmí být zpochybňováno. Práva zaručená tímto ustanovením jsou nezadatelná. Jakákoliv omezení těchto práv musí být podrobena detailnímu přezkumu a stát Missouri má povinnost tato práva šetřit a za žádných okolností nesmí odmítnout ochranu proti jejich porušení. Toto ustanovení nesmí být vykládáno jakožto zamezující parlamentu v přijímání obecných zákonů omezujících právo odsouzených zločinců nebo osob určených soudy jakožto nebezpečných sobě či jiným v důsledku duševní nemoci.

Skryté nošení

Stát Missouri zakázal skryté nošení zbraní civilisty v roce 1875. Zákaz přetrval po 128 let. První pokus uzákonit pravidla umožňující skryté nošení zbraní v Missouri přišel v roce 1999. Zavedení skrytého nošení neprošlo v referendu poměrem 48:52, přičemž všechny okresy kromě města St. Louis volily pro umožnění nošení zbraní. St. Louis je přitom městem s nejvyšší vražedností v USA (v roce 2017 65.83 na 100.000 obyvatel, tedy přibližně 100x vyšší než průměr ČR), obyvatelé města nicméně zřejmě pevně věří (věřili) mantře “zbraně nepotřebujete, policie vás ochrání.”

Snahy o zavedení možnosti nošení zbraně pro sebeobranu se naplnily až v roce 2003. Tehdy bylo ve státě zavedeno nárokové vydávání povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu po té, co parlament přehlasoval veto guvernéra.

Následně byl v roce 2016 přijat zákon umožňující skryté nošení legálně držených zbraní i bez povolení. Zákon opět nejprve vetoval guvernér, avšak jeho veto bylo přehlasováno. Vešel v účinnost 1. ledna 2017. K přijetí zákona došlo na pozadí nárůstu vražednosti ve státě o polovinu (z 402 vražd na 594) od roku 2014. Předpokladům legálního držení zbraní v USA se věnuje článek: Rozšíření databáze NICS pro zbraňové prověrky.

Missouri tak vyniká jako stát s nejvyšší vražedností mezi těmi s bezformálním nošením zbraní, přičemž k přijetí došlo právě po nárůstu vražednosti. Ta je zde o něco vyšší než v Marylandu, kde naopak civilisté povolení k nošení zbraní pro sebeobranu nemohou získat vůbec. Tématu se podrobně věnuje článek: USA: Statistiky civilního držení zbraní a vražednosti.

Zásahy ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

One Reply to “Čestná zmínka: Rick Shannon & Jason Gamm (záchrana policistky Jason Diab)

  1. Ano je to hrdinství, smekám před jejích odvahou, ale…? Ač mám s US Police pozitivní zkušenost, žádní velcí myslitelé to nejsou a motat se s kvérem kolem policejního auta je extrémní hazard.

    Pamatuji si několik případů, kdy si hrdinu spletli s pachatelem.

    Ostatně sami radí, schovatse a neriskovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *