Čestná zmínka

Čestná zmínka: Mark Alan Wilson † (odpor proti pachateli útoku před soudní budovou v Tyler)

Mark Alan Wilson se 24. února 2005 nacházel ve svém bytě v Tyleru v Texasu, když se z ulice začal ozývat hluk střelby. Vyhlédl z okna a viděl, jak se skupina policistů s pistolemi snaží uniknout před střelbou muže vyzbrojeného samonabíjecí puškou Norinco MAK 90 7.62x39mm. Jakožto držitel povolení ke skrytému nošení zbraně Wilson sáhl po své pistoli Colt 1911 .45 a vyrazil z bytu, aby se postavil pachateli.

Perfektní zásah bez žádoucího účinku

Zatímco pachatel se plně věnoval přestřelce s policisty, Wilson se k němu přiblížil ze zadu. Policisté se stáhli do budovy a pachatel se blížil k dvěma civilistům ležícím na schodech před vchodem. Když pachatel přistoupil k chlapci postřelenému do nohy a namířil na něj zjevně s cílem jej zavraždit, Wilson ze vzdálenosti přibližně 18 metrů jednou vystřelil a trefil pachatele přesně doprostřed zad. Jak se později ukázalo, navzdory zuřivé přestřelce s policií to byla první rána, kterou byl pachatel zasažen. Zavrávoral, otočil se a zaměřil svou pozornost na Wilsona.

Wilson zalehl za automobil, kterým pachatel přijel na místo činu. Oba na sebe několikrát vystřelili. Zatímco se pachatel kolem auta blížil k Wilsonovi, ten se postavil a zasáhl pachatele do hrudníku. Pachatel opět krátce zavrávoral a následně Wilsona zasáhl. Ten spadl na zem, kde do něj pachatel vystřelil další tři rány.

Wilson, jenž svým zásahem zachránil život postřeleného chlapce, zemřel na místě.


Související: Texas: Aktuální změny zbraňové legislativy v souvislostech


Motiv útoku

Pachatele ten den v budově čekalo soudní jednání, protože své bývalé ženě, se kterou byli rozvedeni o rok dříve, neplatil alimenty. Podle advokáta ženy nic nenasvědčovalo možné hrozbě.

Namísto podkladů pro soudní jednání si pachatel vzal neprůstřelnou vestu a připravil si větší množství zásobníků pro svou pušku. Přes neprůstřelnou vestu navlékl běžné oblečení, takže později Wilson neměl šanci postřehnout, proč jeho dobře cílené zásahy nemají žádoucí účinek.

Jakmile pachatel před budovou spatřil svou bývalou ženu a syna, vystoupil z auta a zahájil střelbu. Žena zemřela na místě po zásahu do hlavy, zatímco syn padl na zem po zásahu do nohy.

Zásah policie

Na místě se nacházelo několik členů ozbrojených složek s pistolemi. Ti okamžitě opětovali palbu, ale postupně se museli stáhnout dovnitř budovy.

Po té, co pachatel zavraždil Wilsona, se z budovy opět vynořili, tentokrát již vyzbrojeni služebními puškami, zatímco na místo dorazily také adekvátně vyzbrojené posily. Během následující přestřelky bylo před budovou vypáleno nejméně 116 střel a byli zraněni tři policisté.

Pachatel nastoupil do vozu a snažil se z místa ujet. Přestřelka pokračovala i za jízdy v průběhu pronásledování. Pachatelův automobil znehybnil náraz policejního vozu. Zatímco vystoupil se zřejmým úmyslem pokračovat v útoku na policistu, který se s ním srazil, byl zasažen pěti ranami z pušky dalšího policisty. Zraněním podlehl.

Než byl zastaven, zavraždil pachatel dvě osoby (svou bývalou manželku a Wilsona) a další čtyři zranil.

Čestné usnesení parlamentu

Když po vyšetření útoku vyšlo najevo, že Wilson svým zásahem zachránil život postřeleného chlapce, přijal texaský parlament usnesení č. 740, kterým uctil odvahu Marka Alana Wilsona.

Zdroje: KLTV, Wikipedia


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *