Čestná zmínka

Čestná zmínka: Eitan Rund (zastavení teroristy v Jeruzalému)

Eitan Rund, civilista a turistický průvodce, stál 8.1.2017 po poledni se skupinou vojáků na chodníku před zaparkovaným autobusem. Rund se zabral do řeči s velícím důstojníkem, když koutkem oka zaregistroval rychle se blížící nákladní automobil.

Sražený Rund zasahuje

Nákladní automobil doslova rozrazil skupinu čekajících vojáků. Sám Rund byl nárazem odhozen a lehce zraněn. Auto se zastavilo asi 15 metrů od sražených vojáků.

Náraz Runda a několik dalších vojáků odhodil na trávník ve směru jízdy vozu. Zatímco se Rund s řadou oděrek a drobných zranění snažil sebrat ze země, řidič zařadil zpátečku a couváním opsal kruh.

V té chvíli mi došlo, že to nebyla nehoda. Cítil jsem, že mám pistoli stále u sebe. Rozeběhl jsem se k řidiči a vyprázdnil do něj zásobník. On se ale zase rozjel a couval směrem na zraněné.

Zatímco vůz zastavil, několik vojáků se vzpamatovalo natolik, aby do něj také zahájili střelbu.

Jakmile se přesvědčil, že je pachatel zneškodněn, jal se Rund poskytovat první pomoc zraněným vojákům.

Než byl zastaven, stačil pachatel nákladním vozem srazit 21 osob, z nichž čtyři nepřežily.

Kontroverze ohledně pozdního zásahu

Eitan Rund po útoku vyvolal značnou kontroverzi, když dal prodlevu vojáků se zásahem do souvislosti s odsouzením Elora Azaria, které proběhlo jen o čtyři dny dříve. Azaria byl součástí hlídky, na kterou zaútočil pachatel ozbrojený nožem. Postřeleného pachatele, který ležel na zemi a byl považován za “neutralizovaného”, Azaria střelil do hlavy. Rund se vyjádřil, že v důsledku odsouzení za zabití v tomto mediálně velmi sledovaném procesu mohli být vojáci příliš opatrní s reakcí na teroristu v automobilu.

Podle oficiálního vyjádření armádního velení prodleva se střelbou nijak nesouvisela se sledovaným soudním procesem. Vojáci si v úvodním momentu pouze mysleli, že jde o běžnou autonehodu.

Eitan Rund. Foto: ynet.news
Eitan Rund. Foto: ynet.news

Civilní držení zbraní v Izraeli

Podrobně: Izrael: vývoj legislativy upravující civilní držení zbraní

V kontextu Izraele lze hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Hlavní politickou linií od atentátu na Jicchaka Rabina bylo odzbrojování civilistů a snižování počtu zbraní ve společnosti. Zatímco na konci 80. let během 1. intifády zbraně v Izraeli legálně drželo na 300.000 osob, tak do roku 2015 tento počet poklesl k 143.000. Trend poklesu se změnil až v posledních několika letech v souvislosti s nárůstem počtu útoků “osamělých vlků” proti měkkým cílům a úpravami legislativy.

Zbraňová legislativa prošla dvěma výraznými vlnami uvolňování restrikcí v letech 2015 a 2018 s cílem umožnit více lidem nošení zbraní pro sebeobranu. Díky těmto novelizacím se licence k držení a nošení zbraní pro sebeobranu staly dostupné výrazně větší části obyvatelstva než dříve.

Před uvolněním legislativy v roce 2015 mělo v Izraeli povolení k nošení zbraně 1,6% populace, tedy přibližně dvě třetiny oproti České republice.

Další 1,4% civilní populace bylo oprávněno nosit zbraň v rámci činnosti soukromých bezpečnostních agentur.

Zdroj: ynet.news, Times of Israel, Arutz Sheva 7, Catholic Online, Jerusalem Post, Times of Israel,


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *