Čestná zmínka

Čestná zmínka: Vic Stacey (záchrana policisty Stevena Meanse)

Vic Stacy seděl 29. července 2012 ve svém obytném voze, když se zvenčí ozval hluk několika výstřelů. Nevěnoval tomu pozornost v domnění, že někdo je nejspíš na lovu poblíž blízkého rybníka. V té chvíli mu zazvonil telefon, kterým mu kamarád oznámil, že někdo vraždí sousedy v karavanu poblíž. Před jeho  karavanem ležela na zemi mrtvá žena a prosil Staceyho, o kterém věděl, že vlastní zbraně, aby mu přišel pomoci.

Vrah mezi karavany

Stacy se rozhlédl a ujistil, že poblíž není nikdo, kdo by představoval zjevné nebezpečí. Po krátkém rozhodování u dveří odložil pušku AR 15 s optikou a 30 ranným zásobníkem, dal si do pouzdra pod triko revolver Colt Python .357 s šestipalcovou hlavní a takto “nenápadně” vyrazil ke kamarádovi.

Zatímco se blížil k obytnému vozu svého kamaráda, všiml si muže, který s opakovací puškou osazenou optikou zaujal střelecké postavení v krytu za stromem naproti vjezdu na parkoviště obytných vozů. Poznal v něm souseda známého svou vznětlivou povahou. Po příchodu mu kamarád řekl, že je přesvědčen, že to byl právě on, kdo zavraždil dva jejich sousedy.

Policista ve svízelné situaci

Sotva se ve vjezdu objevilo první policejní auto, pachatel ze svého úkrytu zahájil střelbu. Policista se snažil zpoza auta opětovat palbu ze své AR 15, bohužel se mu ale nedařilo pachatele zasáhnout a většina jeho .223 střel se zastavila v kmeni stromu.

Stacey byl v karavanu svého kamaráda stranou k pachateli. Chvíli sledoval situaci a vyhodnotil, že policista z daného úhlu nemá šanci pachatele, který stále pokračoval ve střelbě, zasáhnout. Vyšel z karavanu, opřel si ruku o kapotu karavanu, natáhl kohout revolveru a vystřelil. Ze vzdálenosti 50 metrů pachatele zasáhl do nohy. Ten spadl na zem a namířil svou pušku na Staceyho. Stacey se kryl za kolem vozu a utržil škrábnutí kamenem, který odletěl od střely odražené od země.

Pachatel opět zacílil na policistu. Stacey se znovu zapřel a vystřelil na pachatele další čtyři střely, přičemž jej nejspíš třikrát zasáhl. Svůj poslední náboj si nechal pro jistotu ve válci. V té chvíli už se pachatele “vypadnuvšího” spoza stromu podařilo zasáhnout i policistovi a podle oficiální zprávy policie pachatel zemřel v důsledku kombinovaných zásahů z obou zbraní.

Po chvíli Staceyho zatkl další policista s AR 15. Asi patnáct minut strávil na břiše s rukama v poutech za zády a následně byl s poděkováním propuštěn.

Později Staceymu poděkoval i šerif: “Občan, který zde vystřelil, odvedl neuvěřitelnou práci. Kdyby neměl zbraň a potřebné odhodlání, tak bych ani nechtěl odhadovat, jak by to dopadlo.” Samotný Stacey nemohl celou následující noc spát a uklidnil se až ve chvíli, kdy policie po předběžném šetření došla k závěru, že svým zásahem zachránil život policisty.


Vic Stacey

Vic Stacey vyrůstal na farmě v Texasu. Když mu bylo 7 let, začal střílet z malorážkové pušky. Dříve se účastnil také klubových soutěží a pravidelně střílí ze své AR 15 i revolveru. Revolver užívá také k lovu. Stacey nikdy nesloužil u policie ani armády, většinu života se živil jako svářeč.

Po té, co Staceyho v přípravném řízení formálně zprostila také porota, obdržel jako poděkování od guvernéra Ricka Perryho upravenou pušku La Rue OBR 7.62 a bednu střeliva v celkové hodnotě USD 5.000.

Pachatel vraždil kvůli lejnu

Pachatel se s oběťmi již dříve několikrát pohádal. Tentokrát se s nimi opět pohádal kvůli psímu lejnu, které našel poblíž svého karavanu. Na rozdíl od dřívějška se ale vrátil k sousedům po druhé a s pistolí v ruce. Zavraždil oba sousedy a pak zastřelil i jejich psy.

Zdroj: TTAG, guns.com

Zbraňová legislativa v Texasu

Podrobně: Texaská legislativa skrytého nošení zbraně & Texas: Aktuální změny zbraňové legislativy v souvislostech

Ústavní zakotvení

Článek 1, odstavec 23 Ústavy Texasu stanoví, že “Každý občan má právo držet a nosit zbraně pro účel oprávněné ochrany sebe a státu; legislativa má ale právo, aby zákonem omezovala nošení zbraní s cílem předcházet kriminalitě.”

Nošení zbraní

Navzdory mylnému klišé o neustále po zuby vyzbrojených Texasanech je zbraňová legislativa tohoto státu v měřítku restrikcí spíše blíže americkému průměru.

Nošení krátkých zbraní Texas zakázal již v roce 1871. Zákaz přetrval až do roku 1995, kdy bylo ve státě zavedeno nárokové povolení ke skrytému nošení. Zatímco držení (v rámci domácnosti či v automobilu) ve státě bylo permisivní, možnosti nošení pistole pro sebeobranu se tedy Texasané dočkali ve stejném roce, jako Češi, kteří je narozdíl od Texasanů mohli nosit i před druhou světovou válkou.

Změny legislativy v Texasu často probíhaly na pozadí zásadních tragických útoků. V tomto ohledu je zajímavé srovnání s vedlejší Kalifornií. Zatímco zde úpravy legislativy vedly k zavádění dalších a dalších restrikcí, v Texasu zatím převažovala opačná cesta uvolňování restrikcí.

Na přijetí zákona zavádějícího nároková povolení k nošení zbraní v Texasu se výrazně podílela Suzanna Hup, která v roce 1991 přežila útok masového vraha v kavárně Luby’s v Killeen, Texas. Při útoku bylo zavražděno 24 osob a dalších 27 zraněno. Mezi zavražděnými byli oba rodiče Suzanny Hup, přičemž její otec se neúspěšně pokusil pachatele zastavit.

Hup při kampani za přijetí zákona nerozhodnuté zákonodárce přesvědčila argumentem, že by pachatele sama zastavila a předešla řadě obětí, kdyby jí místní zákonná úprava nedonutila nechat pistoli v autě před kavárnou.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

One Reply to “Čestná zmínka: Vic Stacey (záchrana policisty Stevena Meanse)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *