Čestná zmínka

Čestná zmínka: Tulsa Marijuana Nirvana (zastavení pachatelky útoku na parkovišti)

27. března 2020 projížděla 34letá řidička kolem parkoviště v obchodní zóně v Tulse, Oklahomě a zahájila střelbu ze své nelegálně držené zbraně.


Pozn.: Tři měsíce jsem čekal a doufal, že média budou věnovat pozornost neznámému hrdinovi tohoto článku a přinesou bližší informace k jeho osobě a zásahu. Nedočkal jsem se, proto článek publikuji v této podobě. O rádoby vražedkyni je detailů známo poměrně hodně, o muži, který ji zastavil, prakticky žádné. Fenoménu symbiózy mezi masovými vrahy a médii se věnuje řada článků na webu, např. analýza Motivování masových vrahů médii na příkladu Českého rozhlasu


Když se špatný den změní ve vražedný úmysl

Ve vjezdu na parkoviště k výdejně lékařské marihuany v obchodní zóně stály dva vozy. První patřil majiteli výdejny, který sám postával u druhého a povídal si s jeho řidičem. Vozy sice stály ve vjezdu, ale zůstávalo vedle nich dost místa na průjezd dalších automobilů.

Z debaty muže vyvedlo pokřikování neznámé ženy. Ta se domáhala, aby řidič odjel a nepřekážel ve vjezdu. Z kamerových záznamů plyne, že žena s dvojicí mužů ještě chvíli komunikovala, aniž by sama vystoupila z auta. Následně odjela pryč

O tři minuty později se vrátila zpátky a zahájila střelbu ze své nelegálně držené zbraně. Není jasné, jestli primárně mířila na majitele a řidiče nebo hlouček osob postávajících před výdejnou.

Zatímco se lidé rozutekli či zalehli za automobily, policií a médii nejmenovaný legálně ozbrojený civilista, který zrovna zrovna usedal do svého auta, okamžitě tasil zbraň a pachatelku zneškodnil.

Pachatelka svým zraněním na místě podlehla. Než byla zastavena, nestačila nikoho zasáhnout.

Milující manželka a matka se záznamem v trestním rejstříku a nelegální zbraní

Pachatelka byla v roce 2017 odsouzena za nebezpečné zacházení se zbraní, k čemuž se doznala v souvislosti se zatčením kvůli domácímu násilí (dostupné zprávy neuvádějí, kdo byl obětí). Nemohla tedy legálně držet zbraně.

Příbuzní pachatelky se vyjádřili v tom smyslu, že nemají střelci za zlé, že útok ženy zastavil. Proč zaútočila na veřejném místě pro ně bylo nepochopitelné.

Manžel pachatelku popsal jako milující manželku a matku a celkově úžasnou osobu:

Všichni máme své démony a obtížná období v životě, kterými se musíme prodrat, a u ní to bylo podobné. (manžel pachatelky)

Střelec, který pachatelku zastavil, byl policií propuštěn bez obvinění.

Zdroje: newson6, Tulsa World, Tulsa World,

Civilní držení zbraní v Oklahomě

Ústavní zakotvení

Článek 2 odst. 26 oklahomské ústavy z roku 1907 stanoví: “Právo občanů držet a nosit zbraně pro obranu svého domova, své osoby nebo svého majetku, či pro pomoc veřejné moci, když k tomu budou legálně svoláni, nesmí být nikdy zakázáno; avšak nic zde uvedeného nemůže bránit zákonodárci v regulaci nošení zbraní.

Nošení zbraně pro sebeobranu

Podrobně: Oklahoma se stala 16. státem USA, kde bude možné nosit zbraně bez zvláštního povolení

Oklahoma zavedla zákaz skrytého nošení zbraní v roce 1907.

K změně došlo až v roce 1995 zavedením nárokových povolení k skrytému nošení, tedy stejně jako v České republice. Zatímco v ČR byla povolení na základě správního uvážení dostupná již po roce 1990 (a před nástupem nacismu také nároková), Oklahoma byla před rokem 1995 “no-issue” státem. Místní tedy zbraně pro sebeobranu skrytě nosit vůbec nesměli.

1.11.2019 v Oklahomě vešla v účinnost novela zákona o zbraních, která legálním držitelům umožňuje nošení zbraní, aniž by k tomu museli mít zvláštní povolení. Přitom však musejí respektovat úpravu bezzbraňových zón podobně jako ve většině států USA.

Změna legislativy v Oklahomě je zajímavá také z jiného pohledu. Zákon zavádějící bezformální nošení zbraní totiž oklahomský parlament přijal již několikrát, ale dříve jej opakovaně zastavila veta guvernéra.

Poslední veto uplatnila předchozí guvernérka na jaře 2018 – a to navzdory předvolebním slibům, že takovou úpravu podpoří. Pouhé dva měsíce po jejím vetu došlo k útoku aktivního vraha v Oklahoma City, kterého zastavili dva navzájem se neznající ozbrojení civilisté Bryan Whittle & Juan Carlos Nazario. Případ vyvolal pozornost také proto, že šerif odmítl odpovědět na otázky novinářů, zda-li tito dva měli platné povolení k nošení zbraně. Oba do protokolu uvedli, že svou zbraň měli v autě, k čemuž dle tehdy platné legislativy nebylo potřeba povolení k nošení.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *