Čestná zmínka

Čestná zmínka: Thomas Yoxall (záchrana policisty Edwarda Anderssona)

Thomas Yoxall jel 12. ledna 2017 brzy ráno se svou přítelkyní automobilem na výlet do Hollywoodu. Zde chtěli navštívit filmová studia a Yoxall měl v plánu také absolvovat pracovní seminář pro začínající fotografy. Představa hezké dovolené velmi rychle nabrala úplně jiný směr.

Thomas Yoxall

Yoxall řídil na silnici v Arizoně a v dálce před sebou viděl policejní majáky. Nejprve si myslel, že jde o běžnou silniční kontrolu. Zpomalil, avšak nikde poblíž vozu neviděl ani policistu, ani jiné auto. S přítelkyní vyhlédli z bočního okna a spatřili zakrváceného muže, který klečel na taktéž zakrváceném policistovi a usilovně jej mlátil pažbou pistole.

Zatímco přítelkyně sáhla po telefonu, Yoxall tasil pistoli a vyrazil z auta. Namířil na pachatele a přikázal mu, ať zanechá svého jednání. Odpovědí mu bylo sténání těžce zraněného policisty: “prosím, pomožte mi!

Pachatel jen odvětil: “buď zticha“.

Pachatel se napřáhl se zjevným cílem policistu opětovně udeřit. V té chvíli Yoxall vystřelil. Nejprve pachatele dvakrát zasáhl do hrudníku. Jelikož to nevedlo ke kýženému výsledku, v souladu s mosambickým drilem pachatele následně zastavil jediným zásahem centrálního nervového systému v úrovni hlavy.

Yoxall se přesvědčil, že pachatel, který padl nazad, již nepředstavuje další ohrožení, a jal se poskytovat první pomoc policistovi. Až v té chvíli Yoxall zaregistroval, že policista není jen zmlácený, ale utrpěl také střelná zranění ramene a hrudníku.

Nemyslím si, že jsem hrdina. Jsem úplně obyčejný člověk, který se ocitl v neobyčejné situaci.

Thomas Yoxall nikdy nesloužil v armádě ani u policie.

Nelegálně ozbrojený nelegální pachatel

Policista Edward Andersson dorazil na místo nehody, kde ze silnice vyletěl automobil, který se několikrát převrátil a zastavil o strom. Řidič seděl vedle vozu a v náručí držel svou zraněnou přítelkyni.

Andersson na silnici rozmisťoval světlice, aby okolo projíždějící automobily zpomalily. V tom se řidič havarovaného vozu, nelegální drogově závislý mexický migrant a bývalý mexický federální policista, postavil a z neznámého důvodu tasil svou nelegálně drženou zbraň. Několikrát na Anderssona vystřelil, přičemž ho zasáhl do hrudníku a do ramene. Následně ho zaklekl a mlátil do hrudníku a hlavy, dokud nebyl zastaven ozbrojeným civilistou Yoxallem.

Nemám žádnou pochybnost, že bych jinak skončil v hrobě. [Policista Andersson]

Zdroje: ABC Phoenix, CNN, AZ central, CBS News, ABC News

Zbraňová legislativa v Arizoně

Ústavní zakotvení

Článek 2 odst. 26 arizonské ústavy z roku 1912 stanoví, že “Právo jednotlivých občanů nosit zbraně pro obranu sebe nebo státu nesmí být narušeno, avšak nic z tohoto ustanovení nesmí být vykládáno jako oprávnění jednotlivců nebo korporací k organizování, udržování nebo využívání ozbrojených sborů.”

Nošení zbraní

Arizona zavedla nárokový systém povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu v roce 1994, tedy o rok dříve než Česká republika. U nás povolení byla dostupná od roku 1990 alespoň na základě správního uvážení, a dříve před druhou světovou válkou také nárokově, zatímco v Arizoně skryté nošení krátké zbraně bylo zcela zakázáno.

V roce 2010 se Arizona stala druhým státem po Aljašce, který zavedl tzv. constitutional carry, tedy právo nosit zbraně, aniž by občané museli získat zvláštní povolení. Jediným předpokladem tak zůstalo legální držení zbraně.

Povolení k nošení místní občané i nadále potřebují, pokud chtějí být ozbrojeni v jiných státech. Arizonská povolení k nošení v současnosti uznává přibližně 30 dalších amerických států.

Byť zbraně v Arizoně smí pro svou ochranu nosit všichni legální držitelé, tak povolení nadto drží 6,5% dospělých obyvatel (přibližně dvojnásobek oproti ČR).

Bezzbraňové zóny

Podobně jako většina států USA, také Kalifornie má rozsáhlou legislativu bezzbraňových zón. Ty zde zahrnují:

  • Místa s prodejem alkoholu, pokud jsou označena zákazovou značkou.
  • Školní pozemky.
  • Volební místnosti v den voleb.
  • Věznice.
  • Nukleární a vodní elektrárny.
  • Jakýkoliv podnik nebo událost, kde je rozumně vyžadováno odložení zbraně při vstupu. V případě veřejnoprávních osob (města, okresy, atp.) mají tyto povinnost v takovém případě umožnit bezpečné uložení zbraně na vstupu.
  • Místa, kde nošení zbraní zakazuje federální právo

Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *