Čestná zmínka

Čestná zmínka: Pieter van der Westhuizen (zastavení pachatelů v kostele v Centurionu)

Pieter van der Westhuizen v neděli 26.7.2020 společně s dalšími věřícími v kostele v Centurionu, Jižní Africe, zpíval závěrečné verše písně I need His love and Care, když dveře do kostela rozrazila trojice pachatelů se zbraněmi v rukou.

Lupiči, vrazi nebo teroristé?

Bezpečnostní situace v Jižní Africe je dlouhodobě tristní. Jako by to nestačilo, v posledních letech rychle narůstá počet cílených útoků černochů proti bělošské populaci, a to především na odlehlých farmách. Při těchto útocích jde většinou o kombinaci loupežného, vražedného a rasového motivu, přičemž usmrcení skrz mučivé útrapy obětí nejsou nijak výjimečná.

Například týž den byla z farmy unesena trojice příbuzných (82,73,52 let), kteří byli následně umučeni k smrti. V roce 2019 bylo během 552 útoků na farmy zavražděno 57 osob. Mučení a vraždění přitom obvykle není prostředkem k loupeži, nýbrž představuje krvavé finále.

Rasisticky motivované násilí se neomezuje jen na prostor farem. I banální problém jako prázdná nádrž může představovat smrtelné nebezpeční, pokud benzín dojde na špatném místě. Takto byla například loni zavražděna dvojice na dálníci poblíž Johannesburgu, přičemž pachatelé během vraždění křičeli protibělošské nadávky.

Situaci dokreslují vyjádření místních politiků. Julius Malena, předseda třetí největší parlamentní strany, prohlásil: “Doposud jsme nevolali po vraždění bělochů, ale nemohu zaručit, že k tomu nepřistoupíme.” Na místní poměry jde přitom o docela umírněný přístup, vezmeme-li v potaz výzvu Andile Mngxitama, předsedy strany prosazující konfiskaci majetku bělochů, k vraždění bílých: “Zabijeme jejich děti, zabijeme jejich ženy, zabijeme jejich psy, zabijeme jejich kočky, zabijeme cokoliv!

Nejznámější útok v kostele v Jižní Africe proběhl v roce 1993 v Kapském Městě, kdy měli čtyři teroristé v plánu zavraždit všech přibližně 1.000 osob uvnitř. Teroristy tehdy zastavil ozbrojený civilista Charl van Wyk, který je zahnal palbou ze svého dvoupalcového revolveru. Do kostela v Centurionu pachatelé vrazili den po 27. výročí útoku na kostel v Kapském městě.

Zejména s ohledem na poměrně časté zakončení jihoafrických loupeží vražděním obětí je zřejmé, co se asi věřícím v tu chvíli honilo hlavou.

Když se oběti chovají jinak, než se od nich očekává

Průběh loupeže se od začátku zjevně lišil od toho, jak si jej patrně pachatelé představovali. Sotva vrazili dovnitř, jako první namířili zbraně na Rochelle Roets, která seděla v poslední řadě u dveří. Snažili se ji donutit, aby šla spolu s ostatními věřícími dopředu.

Roets ale namísto toho upadla do pokleku, začala vztahovat ruce ke stropu a hlasitě vzývat Boha o pomoc. Navzdory násilí, křiku a varovným výstřelům se podobná scéna opakovala napříč kostelem, až se místností začalo ozývat sborové dovolávání se ochrany od boží krve.

Jeden z pachatelů se rozhodl situaci vyřešit skrz pastora. Doběhl k němu, několikrát jej udeřil pažbou zbraně do hlavy. Namířil mu hlaveň k hlavě a křičel, aby lidé utichli a odevzdali všechny své cennosti.

Pieter van der Westhuizen pistoli doma nenechal

Ve chvíli sepsání tohoto článku dostupné zdroje nezmiňují, co se následně přesně stalo. Víme, že Pieter van der Westhuizen, bývalý policista a legální držitel zbraně, se nacházel v přední lavici. Podle Westhuizenova advokáta první výstřely padly ze strany pachatelů.

Mezi van der Westhuizenem a pachateli se strhla krátká, ale o to zuřivější přestřelka, při níž byli všichni tři pachatelé zasaženi, z toho dva smrtelně. Třetí pachatel, byť raněn, utekl z kostela ven a podařilo se mu ujet neidentifikovaným vozem bílé barvy.

Van der Westhuizen zkontroloval obě těla pachatelů, aby se přesvědčil, že již nepředstavují další nebezpečí. Zatímco jiní volali polici, Westhuizen zaujal střelecké postavení u dveří pro případ, že by se uniklý pachatel vrátil s posilami.

Navzdory nejméně 19 ranám vypáleným během přestřelky nebyl nikdo kromě pachatelů přímo zasažen. Pouze patnáctiletého chlapce zasáhla odražená střela nebo střepina do hrudníku v místě srdce, kde mu způsobila tečné povrchové poranění. Nejvíce zraněn byl pomlácený pastor.

Rochelle Roets, která i v průběhu přestřelky pokračovala v hlasitém modlení, až později za sebou zaregistrovala pět děr po střelách ve zdi. Dvě těsně nad hlavou, a tři vlevo od trupu.

Ke dni sepsání tohoto článku Van der Westhuizen policii a médiím neposkytl přesné svědectví o svém zásahu. Podle jeho advokáta tak učiní, až budou známy předběžné výsledky vyšetřování (Westhuizen zatím nebyl z ničeh obviněn) a balistického zkoumání.

Zdroje: Netwerk 24, Centurion Rekord, Centurion Rekord, Daily Mail, Times Live,

Zbraňová legislativa Jižní Afriky

Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *