Čestná zmínka

Čestná zmínka: John Hurley † (zastavení pachatele útoku na náměstí v Arvada, Colorado)

John Hurley v pondělí 21.6.2021 přibližně v 13:40 hodin vešel do vojenského surplusového obchodu přiléhajícího k náměstí v Arvadě, Coloradu, když se z ulice ozvala série výstřelů.

John Hurley zasahuje

John Hurley pracoval jako kuchař a veškerý svůj volný čas trávil se svými známými aktivně v horách. Na rozdíl od většiny obdobných obchodů v USA Arvada Army Navy Surplus Store ve své nabídce nemá žádné zbraně a zaměřuje se především na prodej výbavy pro pěší turistiku a vysokohorské sporty. Dřív, než se Hurley stačil v obchodě pořádně rozhlédnout, vyrušila jeho všední den střelba a křik.

Hurley instinktivně položil ruku na pistoli, kterou měl v pouzdře na opasku pod oranžovým trikem. Společně s prodavačem opatrně vyšli ke dveřím obchodu, odkud mohli sledovat jak z náměstíčka směrem k nim utíkají lidé. Není jasné, zda-li Hurley mohl zahlédnout původce veškeré paniky. Ten se totiž v té chvíli vrátil k autu, které měl zaparkované v boční uličce, přes náměstí naproti obchodu.

Hurley nezaváhal, tasil svou pistoli z pouzdra a opatrně vběhl na náměstí. Zakřičel na zvědavce, kteří vykukovali zpoza dveří obchodů: “Schovejte se, on se vrátí!

Běžel rovnou směrem, odkud slyšel výstřely. Všichni ostatní utíkali opačným směrem. A on, uprostřed toho největšího nebezpečí, jaké si v životě dokážu představit, tomu běžel vstříc. (Codi Groszkiewicz, pracovnice přilehlé školní jídelny)

V ústí boční uličky, kam se mezitím stáhl pachatel, Hurley zahlédl na zemi policistu v tratolišti krve. Hurley se opatrně přibližoval k policistovi, přičemž využíval fontánu a zídky jako kryt. Dostal se k budově školní knihovny, na jejímž rohu policista ležel.

Patrně v tuto chvíli pachatel, vyzbrojený puškou AR 15 a oblečený do neprůstřelné vesty, vyšel z boční uličky zpět na náměstí, čímž se dostal Hurleymu na mušku.

V době sepsání tohoto článku přesné detaily interakce mezi Hurleym a pachatelem nejsou známy. Podle svědectví prodavače, který stále vše sledoval ze dveří obchodu naproti přes celé náměstí, Hurley vystřelil nejméně pět ran, načež pachatel padl bezvládně k zemi.

Policie Arvada zasahuje

Centrum Arvady zcela ztichlo. Kdo mohl, ten už utekl, několik vyděšených lidí se bezhlesně schovávalo na zemi mezi zaparkovanými automobily.

Nepřirozené ticho přerušil zvuk sirén, které se postupně přibližovaly z dálky.

Hurley se přesvědčil, že pachatel už nepředstavuje další nebezpečí. Na to, že větší nebezpečí než vrah pro něj může představovat policie, v tu chvíli asi nepomyslel.

Sotva na místo dorazil první policista, vyskočil z automobilu a Hurleyho zasypal sérií výstřelů.

John Hurley zemřel krátce po převozu do nemocnice.

Pachatel

Arvadská policie obdržela telefonát, že se poblíž náměstí pohybuje podivný muž. Volající nesdělil žádné bližší informace, z telefonátu neplynula žádná konkrétní hrozba. Na místo tak byl vyslán jeden služební vůz, který řídil policista Gordon Beesley.

Beesley zaparkoval v jedné z bočních uliček a šel se podívat, zda-li je na náměstí cokoliv hodné jeho pozornosti. Netušil, že za svými zády má v automobilu pachatele (patrně původce telefonátu), který dříve doma sepsal pojednání o své nenávisti k policii, navlékl si neprůstřelnou vestu a s několika zbraněmi ve voze se vydal do města.

Pachatel potichu doběhl blíže k Beesleymu a krátce na něj zavolal. Policista se pootočil, když ho zasáhla série výstřelů z pachatelovy pušky. Nestačil tasit, ba dokonce ani nedal ruku na zbraň.

Pachatel ignoroval křičící a utíkající civilisty a skrz náměstí několikrát vystřelil na jiný zaparkovaný policejní automobil (žádný policista poblíž ale nebyl). Zasáhl také okna v několika obchodech, naštěstí ale nikdo nebyl zraněn.

Otočil se a zaběhl pro něco zpátky do automobilu. Možná vyměnit zbraň, možná pro další zásobníky. Slyšel z dálky blížící se zvuk sirén a vyběhl zpět k náměstí, kde mu fontána a zídky dávaly dobrou možnost zaujmout střeleckou pozici k přepadu přijíždějících policejních hlídek.

Zpátky na náměstí už nedoběhl.

Policie Arvada (ne)informuje

Arvadská policie se po dobu šesti dní odmítala jakkoliv vyjádřit k svědectvím, podle nichž Hurley zastavil pachatele a byl následně zastřelen policistou. Mezitím na veřejnost pronikla informace, že byl jeden policista postaven mimo službu.

Až v sobotu 26.6.2021 policie zveřejnila podrobnější informace k případu, přičemž potvrdila, že Hurley přišel o život při zásahu policie.

Hurley je opravdovým hrdinou a s největší pravděpodobností zastavil něco, co by vedlo k mnoha ztrátám na životech. (velitel arvadské policie Link Strate)

Podle arvadské policie Hurley v době, kdy na místo dorazila první hlídka, držel v ruce pachatelovu AR 15. Policie zveřejnila video z úvodního útoku pachatele proti policistovi Beesleymu, ale naprosto nepochopitelně nezveřejnila video zásahu policie proti Hurleymu.

V době sepsání tohoto článku tedy nejsou dostupné informace, z nichž by se daly činit jakékoliv závěry ve vztahu k míře pochybení Hurleyho (tj. zda-li zavdal důvod, aby na něj policista vystřelil) nebo policisty (tj. zda-li šlo o nepochopitelný likvidační zásah, jako v případě Jemela Robersona).

Zdroje: USA Today, ABC News, Daily Camera, 9news, Gazette.com, CBS Denver, KKTV 11 News, CBS Denver, Denver 7, Denver 7, Denver 7

Nebezpeční policisté

Nejsou známy případy, při nichž by ozbrojení civilisté zasahující proti aktivním útočníkům omylem zasáhli jiné civilisty či policisty. Naopak případů, kdy policisté zasáhli jiné osoby, ať už neozbrojené, protože se netrefili, nebo ozbrojené, protože je omylem považovali za útočníky, je několik:

  • Nejznámějším případem je zabití Jemela Robersona. Ten zastavil aktivního útočníka v klubu na předměstí Chicaga. Zatímco místní policisté situaci považovali za vyřešenou a poskytovali první pomoc zraněným, na místo dorazil příliš horlivý policista z vedlejšího okresu a Robersona, který držel pachatele na zemi, zastřelil.
  • V roce 2016 pachatel zaútočil na policejní stanici v Upper Marlboro. V rámci chaosu na ulici u stanice jeden z policistů zastřelil kolegu v civilním oblečení, kterého neznal.
  • Při zásahu ve Westgate buďto policista, nebo voják zasáhl jiného policistu.

Problematice se podrobně věnuje článek Návod pro policisty: na co myslet, když jde o ozbrojené civilisty.

Civilní držení zbraní v Coloradu

Ústavní zakotvení

Ústava Colorada z roku 1876 v čl. 13 stanoví, že “Právo osob držet a nosit zbraně pro obranu domova, sebe a majetku, nebo pro pomoc veřejným institucím, jsou-li k tomu v souladu s právem povolány, nesmí být zpochybňováno; avšak toto nesmí být vykládáno jakožto oprávnění ke skrytému nošení zbraně.

Vývoj úpravy skrytého nošení

Historicky zažitý americký přístup, že slušní lidé nosí zbraně viditelně a pouze zločinci je skrývají, se tedy v Coloradu dostal i do místní ústavy. To pochopitelně v moderní době, kdy je naopak ústavou zaručené viditelné nošení zbraní společensky méně přijatelné, vedlo k de facto vymizení jakéhokoliv nošení, obzvlášť v okresech, jejichž šerifové povolení ke skrytému nošení vůbec nevydávali.

Občané Colorada se zavedení systému nárokového vydávání povolení ke skrytému nošení zbraně dočkali až v roce 2003, tedy o osm let později než Češi (ti jej ale měli i před nacistickou okupací). Změna právní úpravy proběhla v rámci širších novelizací legislativy civilního držení zbraní přijatých v návaznosti na útok ve škole ve městě Columbine, které se také nachází v Coloradu.

Vedle federálních podmínek pro legální držení zbraně upravuje další podmínky pro nošení místní legislativa. Žadatel musí mimo jiné být rezidentem státu starším 21 let, nesmí nadměrně užívat alkohol a vůbec užívat jiné návykové látky a musí prokázat schopnost bezpečně zacházet se zbraní.

Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

One Reply to “Čestná zmínka: John Hurley † (zastavení pachatele útoku na náměstí v Arvada, Colorado)

  1. Masmedia dnes zaplavuje beloch odsouzeny na 22 let za to ze delal svoji praci.
    Vzhledem k rostoucimu protibelosskemu rasismu je tenhle novy pripad tabu. Osobne bych si tipl, ze policista-vrah byl cernoch. Proc ? Zpravy v masmediich o tom jak cernoch zastreli legalne ozbrojeneho bileho hrdinu – to je nocni mura vsech spin-doktoru.
    Pracujici, dobre vypadajici beloch, legalne ozbrojeny, sportujici a pomuze chranit zivoty. A dost mozna ze byl i heterosexual. Fuj, tohle nesmi ven.

    Takova zprava nabourava dve hlavni agendy soucasne (nejen US) vlady. 1. kritiicka rasova teorie 2. odebrani legalnich zbrani civilistum.

    Mel smulu, spatna rasa, spatny vek, spatna socialni skupina, spatne navyky a spatne dovednosti.
    O tomhle chlapikovi uz neuslysime.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *