Čestná zmínka

Čestná zmínka: Kobi Yekutiel (zastavení teroristy v Tel Avivu)

Kobi Yekutiel jel 4. července 2023 na svém mopedu po silnici v Tel Avivu, když mu začal vyzvánět mobil. Protože by na silném slunci neviděl ani na displej, rozhodl se vyjet na chodník, aby zastavil ve stínu podloubí přilehlé budovy. Přibližně ve stejné chvíli v jeho směru, ale převážně mimo jeho zorné pole, vjel automobil do skupiny osob čekajících na autobusové zastávce.

Kobi Yekutiel zasahuje

Kobi Yekutiel před 40 lety dokončil povinnou vojenskou službu. Tehdy měl Izrael ještě relativně permisivní zbraňovou legislativu, čehož využil. Pořídil si revolver, který následně denně nosil na svém opasku. 4. července 2023 tomu nebylo jinak.

Zatímco Yekutiel dával skútr na podstavec, z nabouraného automobilu vylezl oknem řidič a pustil se do muže na chodníku. Yekutiel měl stále nasazenou motocyklistickou helmu, která mu omezovala orientaci, a zprvu si myslel, že jde pouze o rvačku ohledně toho, kdo může za nehodu. Až následně zaregistroval, že se lidé snaží z místa nehody utéct.

Skupina osob proběhla kolem Yekutiela, který instinktivně také o několik kroků odběhl. Když se otočil, skrz hledí helmy zaregistroval přibližujícího se útočníka. Rychle tasil revolver. Snad si už ani nepamatoval, kdy z něj naposledy vystřelil, a hlavou mu proběhlo jediné: “Modlil jsem se, aby zbraň vystřelila, protože jsem věděl, že jinak bude po mně.”

Od chvíle, co postavil skútr, uběhlo sotva pět vteřin, a výrazně urostlý 20letý palestinský útočník s nožem se rychle přibližoval. Yekutiel jej stačil zasáhnout dvěma ranami ze vzdálenosti tří metrů. Pachatel po zásahu zavrávoral, a při pádu na zem stačil strhnout prchajícího stařečka. Přestože byl dvakrát zasažen, stále se po něm sápal a pokoušel se jej na zemi bodnout.

Yekutiel, stále s helmou na hlavě, se rychle, avšak opatrně přiblížil, a dalšími dvěma ranami útočníka z blízka co nejšetrněji zastřelil. Nejšetrněji – tak, aby nezasáhl stařečka, který se snažil bránit útočníkově snaze jej pobodat.

Než byl zasažen, stačil pachatel zranit devět osob, z toho pět těžce. Jedna z těžce zraněných byla těhotná a v důsledku útoku přišla o nenarozené dítě. Kromě kavárny, kde útočník pobodal náhodnou oběť, k autobusové zastávce také přiléhala školka.

Měl jsem obrovský strach, když běžel proti mně. A pak můj jediný pocit byla radost, že jsem dokázal zachránit toho starého muže. Byl už na zemi a bylo skvělé pak vidět, že je v pořádku.

Hamás vyhrožuje

K útoku se okamžitě přihlásil Hamás, který také na Izrael vypálil několik raket. Prohlásil, že jde o odvetu za předchozí zásah izraelských bezpečnostních složek v uprchlickém táboře v Jeninu.

Představitelé Hamásu také následně zveřejnili video, které obsahovalo fotografie Yekutiela, jeho manželky i dětí. Přitom prohlásili, že Yekutiela i s celou jeho rodinou zlikvidují.

Yekutiel se živil renovacemi, přičemž v rámci svého podnikání zaměstnával celou řadu Palestinců. V návaznosti na výhrůžky sdělil, že se již obává jakýchkoliv dalších kontaktů s nimi. Aktuální zprávy o jeho rodině a podnikání nejsou k dispozici.

Zdroje: Times of Israel, Times of Israel, Jerusalem Post, Times of Israel, Israel National News, World Israel News, i24news


Civilní držení zbraní v Izraeli

V kontextu Izraele lze hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Hlavní politickou linií od atentátu na Jicchaka Rabina bylo odzbrojování civilistů a snižování počtu zbraní ve společnosti. Zatímco na konci 80. let během 1. intifády zbraně v Izraeli legálně drželo na 300.000 osob, tak do roku 2015 tento počet poklesl k 143.000. Trend poklesu se změnil až v posledních několika letech v souvislosti s nárůstem počtu útoků “osamělých vlků” proti měkkým cílům a úpravami legislativy.

Zbraňová legislativa prošla dvěma výraznými vlnami uvolňování restrikcí v letech 2015 a 2018 s cílem umožnit více lidem nošení zbraní pro sebeobranu. Díky těmto novelizacím se licence k držení a nošení zbraní pro sebeobranu staly dostupné výrazně větší části obyvatelstva než dříve.

Před uvolněním legislativy v roce 2015 mělo v Izraeli povolení k nošení zbraně 1,6% populace, tedy přibližně dvě třetiny oproti České republice.

Další 1,4% civilní populace bylo oprávněno nosit zbraň v rámci činnosti soukromých bezpečnostních agentur.

Izraelské zbraňové legislativě se podrobně věnují následující články:


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků na veřejných prostranstvích, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *