Čestná zmínka

Čestná zmínka: Yuval Doron Castleman † (zastavení teroristů v Jeruzalému)

Yuval Doron Castleman jel 30. listopadu 2023 automobilem do práce. V 7:30 ráno se tento právník pracující na úřadě blížil ke křižovatce ve čtvrti Givat Shaul v Jeruzalému, když zaregistroval, že u autobusové zastávky v protisměru zastavilo vozidlo, jehož osádka vystoupila a zahájila střelbu na čekající cestující.

Yuval Doron Castleman zasahuje

To ráno bylo posledním dnem příměří, které mezi sebou dohodl Izrael a Hamás. Byl čtvrtek a Castleman měl o den později 38. narozeniny. Můžeme tak jen odhadovat, jestli ve chvílích před útokem myslel na práci nebo spíše na oslavu narozenin o nadcházejícím víkendu.

Castleman dříve sloužil u pohraničníků a následně u policie. Později se stal právníkem na centrálním úřadě.

Útočníci byli dva, přičemž jeden byl ozbrojen puškou M16 a druhý pistolí. Přesto Castleman nezaváhal, okamžitě zastavil, vyskočil ze svého vozu a s osobní pistolí zakročil proti útočníkům. Nejprve přes silnici zasáhl útočníka s puškou, který se zhroutil u pravého předního kola vozu teroristů. Následně za přibližování se opakovaně zasáhl druhého teroristu, který padl u dveří řidiče dříve, než se stačil do vozu vrátit.

Castleman tak dokázal útok zastavit pouhých 13 vteřin po jeho započetí.

Voják zabíjí Castlemana

Ve chvíli počátku útoku se po silnici k zastávce v automobilech náhodně blížili také vojáci izraelské armády mimo službu, přičemž jeden z nich se právě vracel z nasazení v pásmu Gazy. Ve chvíli zastavení útoku se k teroristům jeden voják blížil zpoza zastávek, další vystupoval z vozu a nabíjel zásobník do zbraně.

Castleman a voják byli každý na opačné straně vozu teroristů. Terorista – řidič vyžadoval k úplnému zneškodnění další zásahy, což Castleman zblízka učinil. Patrně v reakci na tyto výstřely zahájil střelbu voják, který taktéž zasáhl teroristu, a následně opakovaně minul utíkajícího Castlemana.

Castleman odhodil svou zbraň, klekl si na zem a s rukama nad hlavou křičel na vojáka: “Nestřílej, jsem Izraelec, nejsem terorista, podívej se mi na občanku.” Takto několik vteřin klečícího Castlemana voják následně postřelil. Voják zřejmě omylem zasáhl také několik civilních vozidel ve směru střelby. Přitom na něj křičeli přítomní svědci, aby přestal.

Trvalo ještě dlouho, než Castleman bez pomoci zemřel v kaluži krve, přičemž v důsledku zásahů do brady a čelisti již nemohl volat o pomoc.

Než je Castleman zastavil, stačili teroristé zasáhnout sedm osob, z toho tři smrtelně. Jedna ze zavražděných byla v pokročilém stádiu těhotenství, nenarozené dítě se nepodařilo zachránit.

Vyšetřování až po veřejném pobouření

Voják, který zavraždil Castlemana, v bezprostředním rozhovoru s novináři prohlásil, že je hrdý na svůj zásah: “Byl jsem ve špatný čas na správném místě. Ale každý voják by se přetrhl, aby tohle mohl udělat.” Přitom také uvedl, že dříve patřil k “vrcholové mládeži” (hilltop youth), tedy extremistické organizaci, která obsazovala kopce na okupovaných palestinských územích, kterou dříve podporoval také současný ministr vnitra.

Izraelská armáda po incidentu prohlásila, že nejsou důvody, proč by ve věci mělo probíhat podrobné vyšetřování. Až když se v návaznosti na únik videa a svědectví k incidentu zvedla vlna veřejné nevole, vydala nové prohlášení, že případ prošetří vojenská policie.

O čtyři dny později úřady oznámily, že mezi výpovědí střílejícího vojáka a důkazy z místa činu existují podstatné rozpory. Ke dni sepsání tohoto článku voják nebyl obviněn.

Zdroje: Jerusalem Post, Jerusalem Post, Jerusalem Post, Times of Israel, Times of Israel, Times of Israel, Jewish News Syndicate,


Civilní držení zbraní v Izraeli

V kontextu Izraele lze hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Hlavní politickou linií od atentátu na Jicchaka Rabina bylo odzbrojování civilistů a snižování počtu zbraní ve společnosti. Zatímco na konci 80. let během 1. intifády zbraně v Izraeli legálně drželo na 300.000 osob, tak do roku 2015 tento počet poklesl k 143.000. Trend poklesu se změnil až v posledních několika letech v souvislosti s nárůstem počtu útoků “osamělých vlků” proti měkkým cílům a úpravami legislativy.

Zbraňová legislativa prošla dvěma výraznými vlnami uvolňování restrikcí v letech 2015 a 2018 s cílem umožnit více lidem nošení zbraní pro sebeobranu. Díky těmto novelizacím se licence k držení a nošení zbraní pro sebeobranu staly dostupné výrazně větší části obyvatelstva než dříve.

Před uvolněním legislativy v roce 2015 mělo v Izraeli povolení k nošení zbraně 1,6% populace, tedy přibližně dvě třetiny oproti České republice.

Další 1,4% civilní populace bylo oprávněno nosit zbraň v rámci činnosti soukromých bezpečnostních agentur.

Izraelské zbraňové legislativě se podrobně věnují následující články:


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků na veřejných prostranstvích, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

2 Replies to “Čestná zmínka: Yuval Doron Castleman † (zastavení teroristů v Jeruzalému)

  1. Ach jo 🙁 Voják. To je zajímavé, jak je to vždycky ten „jediný oprávněný držitel palné zbraně“ z armády nebo od policie (namátkou třeba https://edition.cnn.com/2012/08/25/justice/new-york-empire-state-shooting/index.html), kdo udělá takovýhle šílený průser, zatímco „… se ani jednou nestalo, že by zasahující civilista omylem usmrtil či zranil jiné osoby, než pachatele útoků“ (https://zbrojnice.com/2018/11/10/usa-ozbrojeni-civiliste-uspesni-v-94-zasahu-proti-aktivnim-strelcum/)

    Já jsem obecně velmi ostrým odpůrcem jakýchkoli zákazů; ale takový zákaz nošení palných zbraní pro kohokoli, kdo je toho času v libovolné aktivní státní službě, bych snad i uvítal a považoval za rozumný…

  2. To je šílený, policie a armáda jsou všude stejný. Dej přemotivovanýmu blbovi kvér a je otázkou času, kdy to blbě dopadne…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *